Dansen met Máxima, Maurits en Marilène

De koningin bezocht vanochtend Warffum, een dorp met 2.400 inwoners aan de Waddenzee. Er werden pofferts gegeten na het neut'n schaiten.

In zijn eentje zit Mike (6) kort geschoren, oranje gekleurd haar, al twee uur voor de komst van de vorstin te wachten op de Westervalge in Warffum. ,,Hij zong vanmorgen al `Oranje Boven''', zegt zijn moeder Natasja Brugsma. ,,Het maakt indruk hoor dat hij de koningin ziet. En vooral Máxima hè. Hij was de hele week al vervelend van de spanning.''

Ongeveer 175 basisschoolkinderen verwelkomden koningin Beatrix en de overige leden van de koninklijke familie vanmorgen in het Groningse dorp (2.400 inwoners), waar de vorstin haar verjaardag vierde. Het wierdendorp aan de Waddenkust had zich in Oranje getooid en langs de straten stonden dikke rijen enthousiaste toeschouwers.

Ook Janny Afman en Ans Kamminga staan al vroeg langs de route. Ze waren verbaasd dat Beatrix juist het kleine Warffum uitkoos. ,,Het zal er wel mee te maken hebben dat Alders (de Groningse commissaris der Koningin red.) hier vlakbij woont', vermoedt Kamminga. Hoe dan ook de ,,nuchtere Groningers'' hadden zich getooid met oranje hoedjes. ,,We dachten eerst: we doen niet mee met die flauwekul. Maar ik heb thuis toch oranje balletjes opgehangen.''

De koninklijke familie arriveerde vanmorgen met vier helikopters op het sportveld. Bij villa Vriesenstein stonden acht kinderen van de scoutinggroep Menkema te wachten. De kleine Ritchie in rood shirt en blauwe sjaal vindt het ,,spannend'' dat hij de koningin zal zien. Op de vraag wie hij het leukste van de familie vindt, antwoordt hij ,,Anouk''. De jarige Pieter van Vollenhoven wordt gefeliciteerd door burgemeester Renkema. Het publiek applaudiseert twee maal spontaan voor hem. De Groninger Vereniging voor Artillerie vuurt vier kogels af uit kanonnen en Pieter houdt zijn vingers in zijn oren.

De prinsen en prinsessen schudden vele handen of maken een praatje met mensen achter de hekken. Prins Maurits bleef een poosje bij Nieske van Dijk staan. ,,Hij vroeg hoe lang we hier al stonden en hoeveel inwoners Warffum heeft.'' Ze vindt het jammer dat ze Máxima niet de hand heeft geschud. Daar tegenover staat dat ze Beatrix van dichtbij op de foto heeft gezet. ,,Die staat er zó op'', en ze steekt haar duim omhoog.

De dag kan ook niet meer stuk voor H.C. Bakker-Last uit Dokkum, die bij haar dochter logeert. Prinses Marilène gaf haar spontaan een hand. ,,Ze kwam zo maar op ons af.'' Ze staat aan het pleintje, waar de prinsen Floris en Bernhard het traditionele `neut'n schaiten' beoefenen.

Drie kinderen schudden Prins Willem-Alexander de hand. ,,Gefeliciteerd met Amalia.'' Bernhard hijst zich in het tuig van de kabelbaan en zeilt naar beneden vanaf een houten toren. Máxima bewondert Dansgroep de Grunneger Daansers.

Met haar rode pumps stapt ze door een perkje om de hand te schudden van de 2-jarige Raymond, die nogal sip kijkt. S. Fluks van de volksdansers: ,,Ja, hij had pijn aan zijn vinger omdat er zand op zat. Maxima adviseerde hem zijn handen te wassen.''

Op een podium waar een bandje popmuziek speelt, springen Alexander, Máxima, Maurits, Marilène en Laurentien op de discovloer. Spontaan roept iemand: ,,Leve de Koningin!''

De wandeling gaat door de nauwe straatjes van de dorpskern, langs de historische panden, die deel uit maken van openluchtmuseum Het Hoogeland, waar Maurits een poffert eet.

M. Helmig, in de Hoofdstraat, is dolblij. Maurits maakt op haar verzoek een foto van haar en zijn vrouw. ,,Ik vind u heel sympathiek'', zegt ze tegen hen. Laurentien staat even te luisteren bij de 11-jarige Nienke Eek, die op haar viool een stuk van Mozart speelt. Het meisje draagt een lichtblauwe trui met het opschrift Argentina.

B. Freriks uit het Gelderse Huissen biedt prins Constantijn een foto van een jonge Claus aan, gemaakt tijdens de vierdaagse van Nijmegen. Zelf staat hij er op als 7-jarig jochie. ,,Constantijn zag de foto en kwam direct op me af, Hij was er heel blij mee.''

Voorzitter M. Kloosterman van voetbalvereniging Warffum stelt op het haventerrein, waar talloze spelen en activiteiten zoals moddervolleybal en spijkerbroekhangen worden gedemonstreerd, het jongste lid van de F-jes voor aan Máxima. Hij geeft de prinses een rode voetbal cadeau. ,,Voor als u ooit een zoontje krijgt.'' Later spreekt hij even kort met de koningin. ,,Ik heb haar gevraagd hoe het met haar gaat. Het ging goed met haar zei ze en ze genoot. Ja, ze is ook maar een mens en heeft zoveel meegemaakt.'' In de cadeautjeskar liggen een speelgoed olifant voor Amalia, brieven, zonnebrillen en een oranje boeket bloemen.

    • Karin de Mik