Zakenbank Kempen na 3 jaar weer in Nederlandse handen

Zakenbank Kempen & Co gaat weer zelfstandig verder. Het Frans-Belgische Dexia verkoopt het bedrijf aan het management en financiële partijen Friesland Bank, HAL Investments en NPM Capital.

Dat hebben Kempen en Dexia vanmorgen bekend gemaakt. De overnameprijs is nog niet bekendgemaakt. De verkoop heeft plaats drie jaar nadat Dexia voor meer dan 1 miljard euro Kempen had opgekocht. In mei zullen de definitieve contracten worden ondertekend, zo verwacht de huidige bestuursvoorzitter van Kempen & Co, Evert Greup. Hij zal wegens privé-redenen straks worden opgevolgd door Wiet Pot (1957), voormalig bankier van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en commissaris van de bank. Pot werkte de afgelopen maanden aan de financiële reorganisatie van het handelshuis Hagemeyer. Greup blijft op deeltijdbasis verbonden aan de bank.

Het management en de medewerkers kopen naar verwachting 35 procent van de aandelen. De drie investeerders kopen ieder 20 procent van de stukken. De rest, 5 procent, wordt eventueel doorgeplaatst. Volgens Dexia is de verkoop onderdeel van de strategie om zich te concentreren op twee kernmarkten: bankieren voor lokale autoriteiten (zoals gemeenten) en particulieren.

Eind 2002 had Dexia Kempen & Co al op afstand gezet. Een jaar voor de overname van Kempen & Co, was Dexia al op de Nederlandse markt actief geworden met de overname van de Bank Labouchere van verzekeraar Aegon voor ongeveer 900 miljoen euro.

De nieuwe combinatie, Dexia Bank Nederland, kwam onder druk te staan door de affaire rondom de Legio-Leaseproducten (beleggen met geleend geld) die Labouchere tijdens de hoogtijdagen van de beurs had verkocht. Veel beleggers zijn achteraf met schulden blijven zitten, voelden zich misleid door Labouchere en zijn naar de rechter gestapt. Ook de activiteiten van Kempen leden onder deze affaire, waarop Dexia besloot de bank weer los te koppelen.

Inmiddels lopen er voor miljarden euro's claims van verschillende partijen om de schade te verhalen die de particulieren opliepen. Dexia zette eerder al 500 miljoen euro opzij om beleggers met schulden te kunnen helpen.

Vraaggesprek: pagina 20