Woning bouwen? Wel betrouwbaar zijn

De gemeente Nijmegen gaat aanvragers van bouwvergunningen controleren op mogelijke criminele banden of achtergronden.

Particulieren die een huis of ander gebouw willen neerzetten, moeten een vragenlijst invullen, waarin ze onder meer moeten aantonen hoe zij aan het geld voor de bouw zijn gekomen. Op basis van de antwoorden kunnen vergunningen worden geweigerd of ingetrokken. Ook aannemers van grootschalige bouwprojecten in Nijmegen worden aan een dergelijke toets onderworpen. Nijmegen wil zo voorkomen dat er een verwevenheid ontstaat tussen legale en criminele handelingen.

De controle vloeit voort uit de parlementaire enquête naar de fraude in de bouw. ,,Daaruit is toch het beeld ontstaan dat niet alles gaat zoals het hoort. Wij willen zeker weten dat we met bonafide mensen zaken doen'', aldus een woordvoerder van de gemeente Nijmegen.

De toets voor bouwvergunningen beperkt zich in eerste instantie tot twee woonwijken en twee industriegebieden. Het gaat alleen om vergunningen voor huizen en gebouwen. Lichtere vergunningen, voor bijvoorbeeld tuinhuisjes en dakkapellen, vallen buiten de controle.

,,Wij sluiten niet uit dat mensen via de bouw van bijvoorbeeld een grote villa geld willen wit wassen. Op deze manier maak je dat een stuk lastiger'', zegt de woordvoerder. Het college van B en W heeft voor een proef in enkele wijken gekozen omdat men eerst ervaring op wil doen met dit ,,zware middel''.

De beoordeling vindt plaats op basis van de speciaal voor dit doel ontworpen Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (de wet Bibob). Verschillende gemeenten maken al gebruik van deze wet om bijvoorbeeld eigenaren van coffeeshops, sekshuizen en horecagelegenheden aan een integriteitstoets te onderwerpen.