WAT DOEN DE KINDEREN

Spijkerpoepen T/m 2 mei zijn er de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt in Amsterdam en Kinderboekhandel Helden & Boeven organiseert het kinderprogramma dat in het teken staat van Ot & Sien. Het is namelijk precies honderd jaar geleden dat Cornelis Jetses deze kinderen getekend heeft. Elke dag is er vanaf 15u een programma met verhalen uit de tijd van toen. Opa Ger vertelt over het spelen op straat (zonder auto's), het schrijven met een kroontjespen etc. Daarna worden er onder begeleiding van een accordeon ouderwetse liedjes gezongen. Meneer Salomons leest nog verhalen uit Ot & Sien voor en daarna is het tijd voor ouderwetse spelletjes: zaklopen, koekhappen, blikgooien en spijkerpoepen. Om 16u zijn er lekkere poffertjes uit de kraam.

Aprilfeesten in Kinderboekhandel Helden & Boeven, Nieuwmarkt 11, Amsterdam t/m 2 mei elke dag van 15-16u. Toegang €4. Res in de winkel of 020-4274407. Vrijdag 30 april alleen spelletjes, toegang dan €2.

Dieren ontdekkenParken, stranden, bergen, tuinen en bossen – in het Haags Gemeentemuseum hangen heel veel geschilderde landschappen. Maar zijn daar ook veel dieren op te zien? Op 6 mei kunnen kinderen vanaf 8 jaar op een workshop dieren ontdekken die zijn te vinden op de schilderijen in de expositie Van Corot tot Cézanne, de natuur als atelier. Eerst wordt de tentoonstelling bekeken en worden er schetsen gemaakt. Een van de schetsen wordt op een beschilderde doos geplakt en daarna worden er dieren in geboetseerd met chamotte-klei.

Workshop Lief Dier op 6 mei van 14-16u in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag voor kinderen vanaf 8 jaar. Kaarten à €8 res 070-3381185/20.

Naar de film gaan Sjors en Sjimmie en de Gorilla, Dik Trom en het Circus, Het Verraad van de Zwarte Roofridder en Lieverdjes uit Amsterdam. De Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF) organiseert in zeven filmtheaters in Brabant, van 30 april t/m 12 mei het kinderfilmfestival Belhamels en Deugnieten - Nostalgische kinderfilms van Henk van der Linden. Pietje Bell werd voor het eerst verfilmd door Henk van der Linden en deze Limburgse cineast maakte maar liefst 70 films. Uit de privé-collectie van Van der Linden is een programma van tien films samengesteld. De films zijn geschikt voor alle leeftijden.

Kinderfilmfestival van 30 april t/m 12 mei in Chassé Cinema, Breda. Plaza Futura, Eindhoven. Filmhuis Helmond. Filmtheater De Bussel, Oosterhout. Filmtheater Fidei et Arti, Oudenbosch. Cultuurpodium Groene Engel, Oss en Filmfoyer Tilburg. Inl www.brabantfilm.nl of 076-5303197.

Goochelen met getallen

Op de tentoonstelling Goochelen met Getallen in het Leidse Museum Boerhaave is te zien hoe mensen vroeger met getallen en maten omgingen. Heel vroeger was ons lichaam het tel- en meetmiddel met handen, voeten, duimen en ellen(bogen). Honderden jaren is ermee gewerkt, al had het zo zijn nadelen. De ene voet is de andere niet. Het bleef `gedoe' waar veel misverstanden en onenigheid door ontstond. In 1813 werd voor het Franse decimale of metrische stelsel gekozen en vanaf die tijd rekenen ze in Nederland in meters, liters en kilo's. In de meivakantie gaan kinderen terug in de geschiedenis en kunnen o.a. hun eigen voetenmeetlat en een telraam maken op 3, 6 en 7 mei.

Workshop meten en tellen op 3, 6 en 7 mei van 14-16u voor kinderen tot 12 jaar in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Toegang €1 (incl workshop en limonade). Res niet mogelijk en vol is vol. Inl 071-5214224 of www.museumboerhaave.nl.

Zandkastelen bouwen Kinderen die willen weten hoe een echte zandkunstenaar werkt kunnen van 1 t/m 9 mei naar het Nederlands Watermuseum in Arnhem. In workshops leren kinderen de kunst van het zandkastelen bouwen. Iedere dag zijn er vier workshops van ongeveer een uur.

Workshop zandkastelen bouwen in het Nederlands Watermuseum, Zijpendaalseweg 26-28, Arnhem van 1 mei t/m 9 mei (behalve 3 mei) voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar (tussen 4 en 6 jaar wel met begeleiding). Aanvangstijden 10u30 uur, 12u, 13u30 uur en 15u. Inschrijven op de dag zelf bij de balie. Inl 026-3551242.

Beesten bekijken

Het Aboriginal Art Museum laat in de tentoonstelling Geestige Beesten zien hoe Aboriginal kunstenaars dieren uit Australië afbeelden die in het water, op het land of in de lucht leven. Er zijn onder andere schilderijen en houten beelden te zien waarop typische Australische dieren zijn afgebeeld als goanna's, emoes en kangoeroes. Daarnaast kunnen kinderen in de `huiskamer' zelf aan de slag en tekenen, boeken lezen en een film over Aboriginal kunst bekijken.

Geestige Beesten t/m 29 aug in het Aboriginal Art Museum, Oudegracht 176, Utrecht. Inl 030-2380100. Open di-vr 10-17u, za en zo 11-17u.

Dansen met een wolf

In de voorjaarsvakantie, 1 t/m 9 mei, is het Rotterdamse Kinderkunstmuseum Villa Zebra elke dag open, ook op maandag. Op de expositie Roodkapje beleven kinderen het bekende sprookje door de ogen van verschillende kunstenaars. Daarna kunnen ze zelf iets maken of doen en onder begeleiding een workshop volgen waarin ze bijvoorbeeld virtueel dansen met een wolf, het verhaal in stripvorm of een rood accessoire maken en de stad van Roodkapje bouwen.

Villa Zebra, Museumpark, Rotterdam is 1 t/m 9 mei open van 11 tot 17u. De workshops beginnen om 12u, 13u, 14u en 15u. Inl 010-2411717 of www.villazebra.nl/kinderatelier.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl