VOORKEUR THEATER

Omstanders

Twee vrouwen (gespeeld door Ria Eimers en Carla Mulder) vlijen zich neer op het gras aan de oever van een rivier, waarin zij een man (gespeeld door Joep Onderdelinden) zien verdrinken. In plaats van hem uit het water te redden, verzoeken ze hem zijn allerlaatste flits aan hen te beschrijven. In razende vaart somt hij allerlei beelden op. Omstanders van Toon Tellegen is meer lyrisch proza dan toneel, maar daarom niet minder mooi.

29 april Utrecht, Stadsschouwburg. 6 mei Rotterdam, Schouwburg. Tournee t/m 3 juni. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

Nijntje is er weer

Ook in de tweede kleutermusical over Nijntje maakt het meisje precies de dingen mee waar het publiek zichzelf in herkent: ze gaat logeren, houdt pappa voor de gek en ze gaat voor het eerst naar school. Librettist Ivo de Wijs plakt de avontuurtjes uit de boeken van Dick Bruna zo vernuftig aan elkaar, dat het zelfs de schijn van een doorlopend verhaal heeft. De Wijs maakte er liedjes bij, die door Joop Stokkermans lieflijk op muziek zijn gezet.

30 april Helmond, `t Speelhuis. 1-5 mei Rotterdam, Oude Luxor. Tournee t/m 2 juni en volgend seizoen. Inl 0900-9203, www.nijntje.nl

Demonen

Het Nationale Toneel brengt een van Lars Noréns variaties op Albees Wie is er bang voor Virginia Woolf? Een echtpaar houdt het huwelijk gaande met permanente ruzie en treiterij. De buren dienen als toeschouwers, als boksbal en worden uiteindelijk ook aangestoken. Dit psychologisch drama geeft de acteurs de ruimte om veel uit de kast te halen. Voor u schitteren: Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Roef Ragas.

1 mei Drachten, Lawei. 4 mei Leidse Schouwburg. Tournee t/m 15 juni. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.

Richard III

In de nieuwe bewerking door Peter Verhelst is er van de oorspronkelijke Richard III (1597) van William Shakespeare weinig terug te vinden. Deze charmante booswicht vecht zich een weg naar de koningszetel met gewetenloze moord en verminking. Geen zwaarden of dolken toont gezelschap ZT Hollandia in de regie van Johan Simons, wel een wit nuffig zakdoekje waarmee titelheld Fedja van Huêt zich telkens schoonpoetst. In deze bewerking ligt de aandacht bij de moeder van Richard, de Hertogin van York gespeeld door Frieda Pittoors. Zij klaagt over slapeloosheid en nachtmerries, zij heeft een kind gebaard dat haar in zijn allereerste levensseconde met een volgroeid gebit aangrijnsde. Richards verschikkelijke handelen is haar een gruwel, maar ze kan haar liefde voor hem niet verloochenen: het is haar kind, haar zoon. De handeling speelt zich af in een museumzaal met een knalrode vloerbedekking. Van Huêt en zijn compaan Trouw (Frank Lammers) gedragen zich als twee verveelde studenten die elkaar rode tomatensap in het gezicht spugen bij wijze van geestigheid. Die tomatensap staat natuurlijk ook voor het bloed, dat gaat vloeien. Deze Richard III is eerder een gedicht dan een drama. Sterk bezet zijn de vrouwenrollen. Indrukwekkend is Hannah van Lunteren als Lady Anne die zich door Richard tot een huwelijk laat verleiden. Al heeft hij haar man gedood. Ze zegt: ,,De dood kan ons niet scheiden, het is de dood die ons bindt.''

Tournee t/m 20 juni. Antwerpen Het Toneelhuis, 3,4 mei. Gent Vooruit, 6 mei. Inl 040-2460725; www.zthollandia.nl