VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

De verborgen stad

In de Alkmaarse binnenstad worden al jaren opgravingen gedaan door archeologen en een groep deskundige vrijwilligers die in oude afvalhopen en beerputten niet alleen simpel serviesgoed maar ook bijzondere voorwerpen aantroffen. De meest belangwekkende vondsten, uit de middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de regententijd, worden nu getoond door het Stedelijk Museum Alkmaar op de expositie De Verborgen Stad, 750 jaar Alkmaar onder de grond.

`De verborgen stad, 750 jaar Alkmaar onder de grond', t/m 22 nov. in Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, di-vrij 10-17 u, za en zo 13-17 u. gesl. op 30 april. Inl. www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

BROEK OP LANGEDIJK

Tuin-Kunst-Langedijk

In het Noord-Hollandse Langedijk zijn donderdag 6 en vrijdag 7 mei en zaterdag 15 em zondag 16 mei open-tuin-kunst-dagen. Bezoekers worden per koolvlet vervoerd door een natuurgebied met broedende vogels waarna drie tuinen worden bezocht. In de tuin zijn diverse kunstvormen geëxposeerd.

Tuinkunstdagen Broek op Langedijk. Deelname €14 incl koffie, thee en iets lekkers in elke tuin. Kaarten via 0226-317010 & 0226-315857 & 0226-312179.

HAARLEM

Vleeshal 400 jaar

Naar een ontwerp van Lieven de Key, stadsbouwmeester van Haarlem, werd in 1604 de Vleeshal gebouwd, een van de hoogtepunten van de Hollandse renaissance-architectuur. In de Hoofdwacht aan de Grote Markt is nu een expositie ingericht over de geschiedenis en de diverse functies die het gebouw had.

`Vleeshal 400 jaar!', Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem, t/m 12 sept. Geopend op za, zo en feestdagen 13-17 u. Inl. 0235115775 of www.franshalsmuseum.com

HILVERSUM

Het Verhaal Zonnestraal

Onder Hilversum, in de gezonde bossen, ligt het voormalige sanatorium Zonnestraal (1928), gebouwd door architect Jan Duiker. In dit monument vinden tal van kunstmanifestaties en lezingen plaats. Gezelschap ZT Hollandia speelt er Hoogtezon, een toneelbewerking van de roman De Toverberg door Thomas Mann. Tentoonstellingen geven een beeld van het leven in het sanatorium. Op 1 mei begint 's morgens om 10.30 een wandeling langs de dassenburchten. Het gebouw zelf is zeer de moeite waard: een prachtig vorbeeld van Bauhaus in Nederland met veel glas en staal. Het heeft als bijnaam `Het schip op de heide'.

Inl. 023-5319139; www.zonnestraal.org

LEIDEN

Theater `Zuur'

Theatergroep Carver heeft het patent op een lijzige vorm van ironie die, op verrassende wijze, even dramatisch is als ook triest. Met de voorstelling Zuur geven Leny Breederveld, Beppie Melissen, Joop Admiraal en René van `t Hof een bijzondere voorstelling over vier cafébezoekers die hun dromen en verlangens richten op een afwezig echtpaar. Aan het slot trekt Joop Admiraal met stil spel alle aandacht door zijn jas aan te trekken. Hij wil weg. Maar waarheen, waarvoor?

Inl 020-6277555 of www.viarudolphi.nl

SOESTERBERG

Open Cockpitdagen

Tijdens de voorjaarsvakantie stelt het Militaire Luchtvaart Museum een aantal cockpits van zes historische vliegtuigen en helikopters open voor het publiek.

In de Vreeburghal zijn de cockpits van de F-104 Starfighter, de NF-5B Freedom Fighter, de F-16 Fighting Falcon en de Alouette III Grasshopper open. Bij droog weer kan de bezoeker op het buitenterrein de Fokker F-27 Troopship en de C-47 Dakota van binnen bekijken. Bij regen blijven deze toestellen gesloten, maar wordt de Bölkow helikopter in de Vreeburghal opengesteld.

Open Cockpitdagen. Di 4 t/m vr 7 mei 10-16u30 en zon 9 mei 12-16u30. Militaire Luchtvaart Museum, Soesterberg, ten zuiden van de verkeersweg A28, afslag 4 (Soest, Soesterberg).

UTRECHT

Culturele zondag

Op de gratis Culturele Zondag 2 mei worden op 30 lokaties in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne van 13-17u 30 mini-opra's van drie minuten uitgevoerd, te zien op drie routes. Ter afsluiting van `Opera uit het hart' klinken om 16u30 delen uit Verdi's Nabucco bij V&D.