VOORKEUR MUZIEK

David Byrne

De vroeger leadzanger van Talking Heads is een beetje bekomen van zijn solo-uitstapjes richting latin en Afrikaanse muziek, en ging op zoek naar zijn Europese wortels. Na de filmsoundtrack Lead Us Not In Temptation waagt Byrne zich op zijn nieuwe cd Grown Backwards zelfs aan operastukken van Verdi en Bizet, onder het motto dat die componisten de popsongs van hun tijd maakten. Het zal erom spannen met wie hij het duet uit de Parelvissers zingt, nu Rufus Wainwright niet beschikbaar is.

3 mei 20u Pepsi Stage, Amsterdam res 020-4097969.

Ed Spanjaard

De dirigent Ed Spanjaard leidt het Koninklijk Concertgebouworkest en de sopraan Miranda van Kralingen in twee concerten waarvan de programma's elkaar deels overlappen. In Utrecht klinken na Eglogues van Robert Hepper Ma mère l'Oye van Ravel en Poèmes pour Mi van Messianen. De laatste twee stukken worden in Amsterdam voorafgegaan door de wereldpremière van Unisono van Robin de Raaff.

KCO: 6 mei 20u15 MC Vredenburg Utrecht res 030-2314544; 7 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345

Beethoven Festival

Het jaarlijkse Beethoven Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest begint 2 mei in De Doelen met een uitvoering van de Negende symfonie olv Roger Norrington, voorafgegaan door de ouverture Die Weihe des Hauses en delen uit de Missa Solemnis. Dit programma wordt 7 mei herhaald, de complete Missa Solemnis klinkt op 4 mei. Kamermuziek van Beethoven wordt 3 en 5 mei gespeeld en Norrington dirigeert 6 mei nog het Pianoconcert nr 1 en de Symfonie nr 1.

2 t/m 7 mei De Doelen Rotterdam res 010-2171717.