VOORKEUR FILM

Spring

Visueel overdonderende film van de Koreaan Kim-ki-Duk die eerder indruk maakte met The Isle. Spring summer fall winter and spring is soms even wreed als die film, maar altijd even mooi en afgewogen, meer geïnteresseerd in beschouwing dan in handeling. In het verloop van de vijf seizoenen uit de titel voltooit Kim ki-Duk de kringloop van het leven van een man die we als jochie leren kennen op het drijvend eiland van een boeddhistische kluizenaar die zijn leermeester is.

Regie Kim Ki-duk. Met: Young-min Kim, Yeo-jin Ha, Young-soo Oh, Jong-ho Kim. In 14 bioscopen.

Secret Window

Johnny Depp is de gekwelde horrorschrijver Mort in een duizelingwekkende Stephen-Kingverfilming. Gescheiden, eenzaam en geblokkeerd wordt hij op een dag in zijn buitenhuisje door een man (John Turturro) bedreigd: Mort zou zijn laatste boek van hem hebben overgeschreven. Hij krijgt vier dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Door de indringende camerastijl benauwende thriller over een schrijver die worstelt met een writer's block en zijn echtscheiding.

Regie: David Koepp. Met: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton. In 35 bioscopen.

Kill Bill Vol. 2

Net als het eerste deel is Kill Bill Vol. 2 van Quentin Tarantino weer een virtuoze choreografie voor de ook niet honderd procent ingevoerde filmliefhebber met intuïtief herkenbare citaten uit obscure films. Uma Thurman, in het eerste deel neergeschoten tijdens de repetitie voor haar huwelijk, maakt nu haar vergeldingsreis af. Hoewel minder gewelddadig dan zijn voorganger is ook Kill Bill 2 nog steeds geen film voor mensen met een zwakke maag.

Regie: Quentin Tarantino. Met: Uma Thurman, David Carradine, Michael Madsen, Daryl Hannah, Chia Hui Liu, Michael Parks. In 89 bioscopen.

Festival Express

Documentaire over de tournee die rockmuzikanten Janis Joplin, The Band, Delaney & Bonny, The Flying Burrito Brothers en The Grateful Dead in de zomer van 1970 per trein door Canada maakten. ,,Dit was geen trein om in te slapen'', zegt een van de muzikanten. En Bob Smeaton, die er meer dan dertig jaar over deed om zijn film in première te laten gaan, laat zien wat hij bedoelt: drinken, spelen, hangen, feesten.

Regie: Bob Smeaton. In: The Movies, Amsterdam; Haags Filmhuis, Lantaren/Venster, Rotterdam; Images, Groningen; 't Hoogt, Utrecht.

Celluloid/Digitaal

In 1997 is bij het Nederlands Fonds voor de Film de categorie Onderzoek & Ontwikkeling in het leven geroepen om grensverleggende en onderzoekende manieren van filmmaken te stimuleren. Om inzicht te geven in het genre films dat O & O ondersteunt, presenteren het Nederlands Fonds voor de Film en Cinema De Balie een keuze uit producties die in de periode 2003 2004 met subsidie van deze beoordelingscategorie zijn gemaakt, films die niet vaak in de reguliere bioscoop te vinden zijn. Mart Dominicus, artistiek adviseur bij het Filmfonds zal na afloop van elk filmblok met de makers napraten. Vertoond worden ondermeer Beat van David Verbeek, Untertage van Jiska Rickels, de serie Boy meets Girl van Marc de Cloe en Lapje Grond van Ben van Lieshout. Tot het programma horen zowel speelfilms als korte films, op ouderwetse camera's of nieuwe digitale apparatuur gedraaide films, films zonder woorden en films in gebarentaal.

De Balie, Amsterdam zo 2 mei vanaf 10u30 res debalie.nl of 020-5535100.