Voorkeur Amsterdam

EXPOSITIE

Breitners Amsterdam

George Hendrik Breitner (1857-1923) heeft de stad Amsterdam talloze malen in beeld gebracht, in zijn schilderijen en op foto's. De expositie Breitners Amsterdam in het Amsterdams Historisch Museum toont aan de hand van zijn werk hoe de stad er ongeveer een eeuw geleden uitzag — niet alleen de schilderachtige oude stad binnen de grachtengordel, maar ook de toenmalige explosieve stadsuitbreidingen. De werken van Breitner zijn op de tentoonstelling allemaal gegroepeerd rondom bekende plekken zoals de Dam, het Rokin, of de Kalverstraat. Straatmeubilair, filmbeelden uit die tijd en straatgeluiden van bijvoorbeeld karren en paardentrams moeten de bezoeker het gevoel geven dat hij echt door het Amsterdam van een eeuw terug loopt. Ter vergelijking met het heden zijn er ook recente foto's te zien van plaatsen die Breitner observeerde en vastlegde.

`Breitners Amsterdam' t/m 5 sept. Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, of Nieuwezijds Voorburgwal 357, ma-vrij 10-17 u, za & zo 11-17 u. 30 april dicht. Inl 0205231822.

FILM

Hotel Terminus

Tijdens de Docuzondag wordt op 2 mei in De Balie Hotel Terminus, The Life and Times of Klaus Barbie van Marcel Ophüls vertoond, een documentaire over nazi-officier Klaus Barbie. De film is geen biografie; hij centreert zich weliswaar op `De Slager van Lyon', maar is vooral een onderzoek naar de wijze waarop de mensheid omgaat met het kwaad. David Barnouw van het NIOD verzorgt een inleiding.

Hotel Terminus op 2 mei 13u in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 res 020-5535100 www.docuzondag.nl

MUZIEK

4 mei-concert

Het jaarlijkse 4 mei-concert in het Amsterdamse Concertgebouw is van Cappella Figuralis, het solistenensemble uit het koor van de Nederlandse Bachverniging, dat onlangs succesvol optrad in de VS. Olv Jos van Veldhoven zijn er uitvoeringen van vier vocale werken: van Johan Schelle, Johann Sebastian Bach en Johann Bach, een oudoom van J.S. Bach. Het 4 mei-concert richt zich met een lage prijs (€5) op een breed en vooral jeugdig publiek.

4 mei-concert: 4 mei 21u15. Res 020-6718345.

EXPOSITIE

Hans Waanders

Vanaf het moment dat kunstenaar Hans Waanders (1951-2001) voor het eerst een ijsvogel zag, op 4 oktober 1982, was hij geobsedeerd door dit schuwe vogeltje en verzamelde hij alles wat hij er maar over kon vinden. Ook zijn collages en aquarellen stonden in het teken van de ijsvogel, zoals nu te zien is op een expositie van Hans Waanders in het Zoölogisch Museum.

`Hans Waanders - Alcado Atthis', t/m 30 juli in het Zoölogisch Museum, Plantage Middenlaan 53 (via Artis). Dag. 9-17.30 u. Inl 020-5256289.

THEATER

Private Lives

In de komedie Private Lives van Noel Coward, geregisseerd door Jeroen van den Berg, treft een man op huwelijksreis zijn ex-vrouw in de kamer naast zich, ze is óók op huwelijksreis. De ex-en trachten zich als vage kennissen te gedragen maar ze zijn nog lang niet van elkaar verlost. In deze komedie komen de goedzakken tegenover de avonturiers te staan en het eindigt met drie huwelijken op de klippen.

3 t/m 6 mei in Frascatie 2. Inl www.jeroenvandenberg.nl.