Van Irakezen keurt helft geweld goed

Slechts een kwart van de Iraakse burgers ziet de aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak als volledig ongerechtvaardigd.

Dat is een van de uitkomsten van een opiniepeiling die in opdracht van de Amerikaanse televisiezender CNN en de krant USA Today is uitgevoerd door Gallup. Voor de peiling, waarvan de resultaten gisteren werden gepubliceerd, zochten enqueteurs vorige maand en begin deze maand 3.444 Irakezen op 350 verschillende locaties in het land op.

Ongeveer een derde van de Irakezen vindt de aanvallen daarentegen hetzij enigszins (17 procent), hetzij volledig (13 procent) te rechtvaardigen – in sunnitisch gebied vindt 30 procent anti-Amerikaans geweld volledig gerechtvaardigd; in het gebied van de brandhaarden Falluja en Ramadi zelfs 62 procent. Nog eens 22 procent van de Irakezen vindt dergelijke aanvallen ,,soms gerechtvaardigd, soms niet''.

Dat betekent dat meer dan de helft van de Iraakse burgers nu in meerdere of mindere mate instemt met het gebruik van geweld. Een Gallup-peiling in Bagdad wees vorige zomer uit dat 64 procent van de ondervraagden geweld tegen Amerikaanse troepen als min of meer ongerechtvaardigd beschouwde. Dat percentage is nu bijna gehalveerd tot 33 procent.

De Amerikaanse en andere buitenlandse militairen worden intussen door 71 procent van de ondervraagden als bezetters gezien. Niet meer dan 19 procent beschouwt hen als bevrijders. Een specifieke klacht tegen de Amerikanen is dat zij bij het gebruik van wapengeweld er geen acht op slaan of er burgers in de buurt zijn. Tweederden van de Irakezen zijn van mening dat ze ,,helemaal niet proberen'' om burgers te sparen.

Bij een in februari door Oxford Research International uitgevoerde peiling onder 2.700 Iraakse burgers achtte 17 procent van de ondervraagden geweld tegen de buitenlandse militairen acceptabel. In de tussentijd is het geweld in Irak hoog opgelaaid, onder andere tussen Amerikanen en sunnitische extremisten en tussen Amerikanen en radicale shi'ieten. Deze maand zijn al meer Amerikaanse militairen gedood – volgens het Pentagon 132 van wie zes bij ongelukken – dan tijdens de feitelijke oorlog van 23 maart tot 1 mei, toen president Bush de gevechtsfase voor beëindigd verklaarde. In die periode werden 109 Amerikanen gedood.

Terwijl 61 procent van de Irakezen van mening is dat de omverwerping van het bewind van Saddam Hussein hun eigen daaropvolgende persoonlijke problemen waard was, vinden ze toch dat de invasie tot dusverre meer kwaad (46 procent) dan goed (33 procent) heeft gedaan. Daarbij verschillen de gevoelens nogal per etnische of religieuze gemeenschap. De Koerden, die tamelijk rustig zitten in hun de facto autonome gebied en zich opmaken om die autonomie te versterken, zijn veruit het meest tevreden. Van hen vindt 87 procent dat het land er nu veel of een beetje beter aan toe is dan onder Saddam Hussein. Daarentegen is maar 28 procent van de sunnieten het daarmee eens.

Opmerkelijk genoeg, aldus Gallup, blijft een meerderheid van de bevolking optimistisch over de toekomst van Irak op de lange termijn. Precieze cijfers worden later deze week bekendgemaakt.