TUINEN

Groninger Tuinarchitectuur

Onder de titel Van heereboeren en tuinarchitecten presenteert de Geertsemaheerd in Slochteren vanaf 1 mei tot en met 24 oktober een expositie over de Groninger tuinarchitectuur waarin vier generaties Vroom een leidende rol speelden. Uitgangspunt van de expositie is de `slingertuin' die Geert Vroom in 1850 ontwierp voor Tjaart Kornelis Geertsema en Johanna Havings Steenhuis. De eerste generaties Vroom Geert (1801-1876) en Melle (1829-1913) ontwierpen destijds uitsluitend tuinen in de toen zo populaire landschapsstijl, waarin slingerende paden en ronde en ovale borders herinneringen opriepen aan het Engelse landschap. Jan Vroom sr. (1855-1923) paste echter al vrij vroeg een meer gemengde stijl toe. Zijn zoon Jan jr. (1893-1958) toonde zich bij uitstek een eigentijds tuinarchitect die zich in zijn ontwerpen liet leiden door de vaak rechtlijnige architectuur van de bebouwing en de praktische wensen van de opdrachtgevers.

Van heereboeren... De Geertsemaheerd is te bereiken via de autoweg Hoogezand - Siddeburen. Bij de eerste afslag Slochteren rijden in de richting van de Fraeylemaborg. In het beschermd Dorpsgezicht van Slochteren staan de verwijzingsborden naar de Geertsemaheerd. Wo t/m zo 13-17u. Inl www.geertsemaheerd.nl

Avondwandelingen

In de zomer heeft de Utrechtse Botanische Tuinen in de avond een heel speciale sfeer. Daarom krijgt iedereen de gelegenheid daar van te komen genieten: van mei t/m september zijn zowel Fort Hoofddijk in Utrecht, als het Von Gimborn Arboretum in Doorn iedere eerste dinsdag van de maand (4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 aug en 7 sept) open tot 21u30. In beide tuinen zijn rondleiders beschikbaar om de bezoekers de hoogtepunten van de tuin te tonen. De rondleidingen beginnen om 19u15 en duren ca. 1 uur in Utrecht en 1,5 uur in Doorn.

Botanische Tuinen Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, Fort Hoofddijk. Von Gimborn Arboretum Vossesteinsteeg 8, Doorn.

Inl www.botanischetuinen.uu.nl

Kleine Plantage

Op zaterdag 1 en 2 mei worden er bollen en heesters aangeboden op Kwekerij De Kleine Plantage. Rita van der Zalm is er met zomerbollen en kwekerij Arborealis heeft een bijzonder aanbodplanten en struiken.

Kwekerij De Kleine Plantage Handerweg 1, Eenrum (Groningen), 1 en 2 mei 10-17u. Entree gratis. Inl 0595 491604, www.dekleineplantage.nl

Nationale parken Drenthe

Zuidwest Drenthe en het aangrenzende Friesland tellen maar liefst twee nationale parken. Het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold behoren tot de twee grootste natuurgebieden in ons land, met een totale oppervlakte van 10.000 hectare. De ooit rechtgetrokken Vledder Aa kronkelt weer en bezoekers kunnen genieten van plassen, heide, bossen zandpaden en moerassen met de bijbehorende flora en fauna.

Op 2 mei is er een boekenmarkt in het vernieuwde bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de Benderse, Ruinen. Nieuwe fietskaart te koop bij VVV's.