The Zutons

Verreweg de leukste band op het recente London Calling-festival was The Zutons, een groep uit Liverpool die zich afzijdig houdt van alles wat cool en hip. Entertainment, opwinding en soul staan hoog in hun vaandel en een honkende en riffende saxofoniste maakt prominent deel uit van de bezetting. Het debuutalbum Who Killed The Zutons? werd geproduceerd door Ian Broudie van The Lightning Seeds, die een opgeruimd popgevoel laat overheersen. The Zutons beperken zich niet tot één stijl, maar stuiteren tussen P-funk in You will you won't, Gang Of Four-achtige new wave in Long time coming en typisch Liverpoolse liedjespop in Railroad en Not a lot to do, niet ver verwijderd van The La's en The Coral. De enige zwakte is dat het album zo bol staat van ideeën dat van een eigen geluid nog nauwelijks sprake is. Waarmee de in een grappig sf-stripverhaal verpakte cd vooral dient als reclame voor hun enerverende liveshows.

The Zutons: Who Killed The Zutons? (Deltasonic/Sony)