Sprinters krijgen alsnog WK-brons

De Nederlandse estafetteploeg is definitief de bronzen medaille toegewezen voor de 4x100 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek in Parijs, vorig jaar. Dat heeft de algemeen directeur van de internationale atletiekfederatie (IAAF), István Gyulai, gisteren bevestigd tegenover de Nederlandse atletiekunie (KNAU).

Aanleiding daarvoor is de definitieve en tweejarige schorsing van de Britse atleet Dwain Chambers. Hij heeft geen gebruik gemaakt van de bezwaarperiode van zestig dagen. Door de schorsing van Chambers verdwijnt de Britse estafetteploeg uit de WK-uitslag. De Nederlandse mannen schuiven nu door van de vierde naar derde plek. Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en Caimin Douglas krijgen de plak op 31 mei bij de FBK Games in Hengelo uitgereikt.

De mededeling kwam voor de atleten niet meer als een verrassing. ,,De medaille is cool, maar ik win straks liever brons in Athene'', reageerde routinier Troy Douglas, die gemengde gevoelens heeft over de beslissing van de IAAF. ,,Zulke dingen gebeuren in topsport, maar ik ken die [Britse] jongens goed. Ik vind het rot voor ze dat zij die medaille kwijtraken.''

Na hun vierde plek in Parijs hadden de atleten, in december door hun collega-topsporters gekozen tot sportploeg van het jaar, al uitgebreid feest gevierd. Dat gevoel van toen is nu moeilijk op te roepen. ,,Misschien komt het wel een beetje als we bij de FBK Games de medailles omgehangen krijgen'', zo keek Douglas vooruit. ,,We kunnen het dan wellicht toch de kers op de taart noemen. Het zal ons in ieder geval nog meer motivatie richting de Spelen geven.''

De laatste Nederlandse medaille bij een mondiale titelstrijd op de buitenbaan dateerde van 1993. Bert van Vlaanderen won toen in Stuttgart de bronzen medaille op de marathon. ,,Het zat er al een tijdje aan te komen, maar het is fantastisch voor de Nederlandse atletiek dat we weer een medaille hebben'', zei technisch directeur Henk Kort van de KNAU. ,,Het onderstreept de weg omhoog die we hebben ingezet.''