Spanje klaagt verdachte `911' aan

Een Spaanse rechter heeft gisteren een Marokkaanse voortvluchtige aangeklaagd voor het beramen en voorbereiden van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington waarbij bijna 3.000 mensen het leven lieten.

De Marokkaan Amer Azizi is op de vlucht voor het Spaanse gerecht sinds een arrestatiegolf in november 2001 waarbij verschillende leden van het terreurnetwerk Al-Qaeda werden opgepakt.

Hij was in september vorig jaar bij verstek al veroordeeld wegens lidmaatschap van het terreurnetwerk van Osama Bin Laden. Nieuwe informatie van de Britse, Turkse en Amerikaanse geheime diensten heeft volgens rechter Baltasar Garzón geleid tot een ,,uitbreiding van zijn verantwoordelijkheid'' in de tenlastelegging.

Azizi zou ,,betrokken'' geweest zijn bij een voorbereidende vergadering van de 11 september-aanslagen in juli 2001. Op die bijeenkomst in het noordoosten van Spanje zou Mohammed Atta, een van de daders van `911', aanwezig geweest zijn. In verschillende media wordt Azizi ook genoemd als brein achter de aanslagen van 11 maart in Madrid waarbij 191 mensen het leven lieten. Toch hebben de onderzoekers nog geen concreet verband kunnen vinden tussen Azizi en de bomaanslagen op de forensentreinen.

De enige verdachte die tot dusver is veroordeeld wegens de aanslagen van 9 september, is vorige maand in Duitsland – minder dan 2,5 jaar na zijn veroordeling tot een celstraf van 15 jaar – vrijgelaten. Een rechter oordeelde dat de bewijsvoering ,,te zwak'' was.

De Fransman Zacarias Moussaoui is nog steeds de enige die in de Verenigde Staten is aangeklaagd als medeplichtige bij de aanslagen van 11 september 2001. Hij wacht in een gevangenis in Virginia op zijn rechtzaak.