Shell verrast met 4,2 mld kwartaalwinst

Het energieconcern Shell heeft in het eerste kwartaal een nettowinst (zonder bijzondere posten) behaald van 4,2 miljard dollar (3,5 miljard euro). Dat is veel meer dan was verwacht door financiële analisten.

De Koninklijke/Shell Groep had vanmorgen eindelijk weer eens positief nieuws voor haar aandeelhouders. Het bedrijf liep de afgelopen maanden een flinke deuk in zijn imago op doordat het de `bewezen' olie- en gasreserves fors naar beneden heeft moeten bijstellen. Daarbij zijn de topman en de productiechef ontslagen, zijn er onderzoeken ingesteld door zowel beurstoezichthouders als justitie en werd vorige week openbaar dat er al twee jaar intern werd geruzied over de omvang van de reserves.

Vanmorgen echter zei Shell dat het schandaal geen directe invloed heeft gehad op de resultaten. De nettowinst in het kwartaal daalde weliswaar met 16 procent tot 4,4 miljard dollar (tegen de huidige valutakoers is dat 3,7 miljard euro), maar dit kwam vooral door de extra inkomsten die vorig jaar werden geboekt dankzij de verkoop van bedrijfsonderdelen. Exclusief deze bijzondere posten steeg het resultaat met 9 procent tot 4,2 miljard dollar, veel hoger dan de 3,6 miljard dollar die analisten hadden verwacht.

De stijging kwam met name door de hoge olieprijs – gemiddeld 32,05 dollar per vat vergeleken met 31,50 dollar een jaar geleden – en door de hogere raffinagemarges en de hogere winst van de chemiedivisie. De winst werd enigszins getemperd door de lagere gasprijzen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2003.

Minder positief was de winstdaling van 9 procent tot 2,7 miljard dollar van de divisie `exploratie & productie', de grootste winstmaker van het bedrijf. Dit kwam omdat het gunstige effect van de hogere olieprijs werd gecompenseerd door een 3 procent lagere olie- en gasproductie.

Shells productiechef Malcolm Brinded wilde vanmorgen geen prognose geven voor de productie in de komende jaren. Shell heeft in het verleden gezegd dat de productie in 2004 waarschijnlijk daalt en volgend jaar gelijk zal blijven. Brinded wees er wel op dat in 2007 en 2008 grote projecten als Sakhalin in Rusland en Ormen Lange in Noorwegen in productie komen.

De productie kan op de korte termijn stijgen door de extra investeringen van 500 miljoen dollar voor projecten die op de korte termijn – circa twaalf maanden – resultaat opleveren. De totale investeringen zullen dit jaar ruim 2 miljard dollar hoger zijn dan eerder aangekondigd en uitkomen op 14,5 tot 15 miljard dollar.

Ondanks de hogere investeringen besloot Shell voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen, voor het eerst in twee jaar. Beleggers reageerden positief. De koers van Koninklijke Olie in Amsterdam was vanmiddag 2,2 procent hoger op 41,25 euro.