Scholier Murat D. krijgt vijf jaar en tbs

De 17-jarige Murat D. is vanmorgen door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf plus tbs voor de moord op onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College.

De uitspraak is conform de eis van het openbaar ministerie. De rechtbank achtte bewezen dat Murat D. Van Wieren op 13 januari met voorbedachten rade doodschoot in de aula van de school. Hij wordt ,,enigszins verminderd toerekeningsvatbaar'' geacht. Wegens de ernst van het gepleegde delict hanteerde de rechtbank bij de veroordeling het volwassenenrecht.

Volgens de rechtbank liep Murat op 13 januari in de aula van het Terra College in een rechte lijn op Van Wieren af. Op korte afstand van de onderdirecteur strekte hij zijn arm, bracht hem omhoog en schoot Van Wieren door het hoofd. Het wapen had Murat voor school van een vriend gekregen. Murat voelde zich volgens de rechtbank gekrenkt door de onderdirecteur, omdat die hem geregeld aansprak op zijn gedrag. Murat D. zei tijdens de zitting twee weken geleden dat hij Van Wieren in zijn schouder had willen raken.

Murat D. hoorde vanochtend, net als tijdens de zitting, uiterlijk onbewogen het vonnis aan. Na de veroordeling gaf hij zijn moeder drie zoenen, waarna hij door de politie werd meegenomen. Directeur Miltenburg van het Terra College zei na afloop dat hij niet kon begrijpen dat Murat zo onbewogen de zaal verliet. ,,Hij heeft formeel wel zijn spijt betuigd, maar zijn houding heeft ons verrast. Ik dacht: joh, ben je zo ver heen?''

Verschillende deskundigen hadden tijdens de zitting gesteld dat zij in de persoonlijkheid van de verdachte geen aanleiding zagen om het meerderjarigenstrafrecht toe te passen. De rechtbank onderschrijft deze conclusies, maar koos toch voor het volwassenenrecht wegens de ernst van het delict. Ook is het in het jeugdstrafrecht, dat kortere straffen kent, minder goed mogelijk een langdurige behandeling op te leggen.

Kinderrechter C. Dettmeijer benadrukte dat een langdurige behandeling noodzakelijk is. De houding van Murat D. tijdens de zitting bevestigde dat beeld. Uit die houding kwam een ,,somber beeld naar voren'', zo staat in het vonnis. Het feit dat een veroordeling volgens het meerderjarigenstrafrecht niet in belang is van de verdachte, moet daarom volgens de rechtbank wijken voor het belang van de veiligheid van anderen. De rechtbank heeft wel rekening gehouden met de leeftijd van de dader en hem daarom ,,een kortere gevangenisstraf dan gebruikelijk'' opgelegd.

Hüseyin S. (25), degene die Murat het wapen gaf, werd vanochtend door de rechtbank veroordeeld tot 12 maanden celstraf wegens verboden wapenbezit. Abdullah O. (16), een vriend van Murat die het wapen na de moord verstopte, werd veroordeeld tot een maand jeugdetentie.