Rust terug in Damascus na `amateuristische' aanslag

De aanslag in Damascus van dinsdag is door Arabische en westerse media overtrokken. Dat melden verschillende bronnen in de Syrische hoofdstad vandaag.

In een treffen tussen vier gewapende aanvallers en de Syrische veiligheidsdiensten nadat de eersten een bom tot ontploffing hadden gebracht bij een leeg gebouw dat vroeger door de Verenigde Naties werd gebruikt, kwamen vier mensen om het leven: twee daders, een politieman en een voorbijganger. De regering zwijgt nog over de achtergrond van de daders.

In de meeste berichten, ook van sommige Syrische staatsmedia, werd de aanslag toegeschreven aan Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda of moslimextremisten meer in het algemeen. Ook werd gewezen naar Koerden, in verband met de Koerdische onlusten van vorige maand.

Maar volgens de Syrische schrijver en politiek analyst Abdulhamid Ammar liggen ,,connecties met het buitenland'' niet voor de hand, mede omdat de aanslag slecht was voorbereid en zeer amateuristisch werd uitgevoerd – de bomexplosie bij het lege gebouw. Volgens Ammar was de aanslag het werk van Palestijnen. ,,Onder de Palestijnen in Syrië zijn veel wapens in omloop'', zei hij.

Verscheidene radicale Palestijnse groepen hebben van oudsher hun hoofdkwartier in Damascus. Onder Amerikaanse druk hebben de Syrische autoriteiten deze groepen echter gedwongen naar de achtergrond te treden.

Verschillende bronnen in Damascus bevestigen dat het leven in de stad nu bijna weer normaal is. In een eerste reactie werden kantoren van de Verenigde Naties in de stad en de Amerikaanse ambassade gesloten. Volgens Ammar is echter de beveiliging rond de ambassadegebouwen niet of nauwelijks opgevoerd.

Pikant genoeg toonde de aanslag aan dat ook in Syrië de tijd van de totale controle van de overheid over informatie voorbij is. Enkele uren na de aanslag meldde een inwoner van de hoofdstad Damascus al dat iedereen voor informatie niet naar de Syrische staatsmedia keek maar naar de Arabische nieuwszender Al-Jazira.