Prijs voor video van Saskia Olde Wolbers

De Nederlandse videokunstenaar Saskia Olde Wolbers (1971) heeft de belangrijke Britse kunstprijs Beck's Futures gewonnen. Dinsdag ontving zij tijdens een gala-avond in Londen een cheque van 24.000 Engelse pond (€36.000) uit handen van Yoko Ono. Voor de prijs, die voor de vijfde keer werd uitgereikt, waren tien jonge, in Engeland woonachtige kunstenaars genomineerd. De andere kandidaten kregen ieder een bedrag van 4.000 pond.

Olde Wolbers kreeg de prijs voor Interloper, een zes minuten durende video uit 2003 waaraan ze een jaar lang heeft gewerkt. In de film vertelt een Engelse commentaarstem een verhaal over een man die na een auto-ongeluk negen maanden in coma ligt. Als hij ontwaakt en door het ziekenhuis dwaalt, gelooft hij dat hij arts is. Olde Wolbers baseerde de film losjes op het waargebeurde verhaal van een Fransman die zich jarenlang voordeed als dokter en uiteindelijk zijn gezin en zichzelf vermoordde. Ondertussen zijn beelden te zien van organische vormen als buizen, bellen en lianen, die bedekt zijn met een metallic glanslaag. De video doet denken aan sciencefictionfilms uit de jaren vijftig, en lijkt van begin tot eind met de computer gemaakt te zijn. In werkelijkheid bouwde Olde Wolbers de complexe decors met de hand, met behulp van afvalmaterialen, ijzerdraad en olieverf. Vervolgens filmde ze de maquettes onder water, met een minicamera in een aquarium, zodat vloeibare, dromerige beelden ontstonden.

De expositie van genomineerde werken is t/m 16 mei te zien in het ICA in Londen.