Premier wint in Macedonië

Premier Branko Crvenkovski van Macedonië heeft gisteren met ruim verschil de presidentsverkiezingen in zijn land gewonnen. De oppositie evenwel zegt dat er fraude is gepleegd en dat ze de uitslag van de verkiezingen niet erkent.

De sociaal-democraat Crvenkovski kreeg gisteren volgens de centrale kiescommissie in de tweede ronde van de verkiezingen 62,66 procent van de stemmen. Zijn tegenkandidaat, Saško Kedev, een hartchirurg zonder veel politieke ervaring die namens de nationalistische oppositie aantrad, bleef steken op 37,34 procent. De opkomst van ruim 53 procent. Als minder dan de helft van het electoraat was thuisgebleven, zouden de verkiezingen ongeldig zijn verklaard. De Macedoniërs moesten een nieuwe president kiezen na de dood van Boris Trajkovski, die in februari om het leven kwam toen zijn vliegtuig neerstortte.

Kedev en zijn partij, de VMRO-DPNME, erkennen de uitslag niet. Kedev kondigde aan ,,solide bewijzen van fraude'' te zullen overleggen. ,,We erkennen geen president die zichzelf heeft benoemd'', zo zei hij. De leider van de partij, Nikola Gruevski, zei dat sociaal-democraten stembussen hebben volgestopt met reeds ingevulde stembiljetten. Bovendien zou niet 53, maar slechts 44 procent van het electoraat zijn opgekomen en zouden de verkiezingen dus ongeldig zijn. De partij moet zich, als ze de uitslag wil aanvechten, binnen 48 uur formeel bij de kiescommissie beklagen.