Peijs: toch ov-bedrijf verkopen

Amsterdam zal net als de andere grote steden het eigen vervoerbedrijf moeten verzelfstandigen. Dat heeft minister Peijs (Verkeer) gisteren gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer.

De Kamerleden wilden van de minister uitleg over haar recente brief waarin ze de grote steden twee jaar uitstel geeft voor de aanbesteding (verkoop) van hun vervoerbedrijven. Eerder was afgesproken om dit in 2007 te doen, nu mag het in 2009. Maar Peijs stelt hierbij als voorwaarde dat de vervoerbedrijven wel in 2007 al zelfstandig moeten zijn. ,,Ze moeten dan op afstand van de lokale overheid opereren''. Het gemeentebestuur van Amsterdam is daar tegen: de bevolking heeft ook in een referendum tegengestemd.

Peijs hield de Kamerleden voor dat het om een raadgevend referendum gaat, dat ,,niet in de plaats kan komen van besluitvorming op nationaal niveau''. Volgens de minister bestaat er op basis van de Wet Personenvervoer ,,de plicht om aan te besteden''. Ze kondigde aan nog dit najaar met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam een overeenkomst te willen sluiten waarin de weg naar de aanbestedingen staat beschreven. Utrecht neemt een andere positie in, legde Peijs uit, doordat in deze stad geen railnet voor tramvervoer is.