Ook Polen sluit zijn grenzen

Polen stelt vanaf zaterdag, als het lid wordt van de Europese Unie, zijn arbeidsmarkt niet open voor West-Europese werkers. Daarmee reageert het land op de huidige EU-lidstaten, die aan de vooravond van de uitbreiding bijna allemaal ook barrières hebben opgeworpen voor Oost-Europese krachten.

Hongarije had hiertoe al eerder besloten. Slowakije daarentegen maakte gisteren bekend dat het zijn arbeidsmarkt openstelt, ondanks de beperkingen die ook voor Slowaakse werkers gelden in het buitenland. Het Poolse besluit is vooral symbolisch van aard. In het land werken zo'n tienduizend personen uit de huidige EU-lidstaten, vooral hoogopgeleiden.

Polen maakt gebruik van zijn recht op wederkerigheid, zoals dat is vastgelegd in het toetredingsverdrag met de EU. ,,Voor ons zijn de zaken duidelijk: als een land zijn markt opent, zullen wij hetzelfde doen'', aldus onderminister van Arbeid Cezary Mizejewski in dagblad Rzeczpospolita. ,,We willen laten zien dat we van ons stuk gebracht zijn door landen die een vloedgolf uit het oosten verwachten. We willen laten zien dat we geen leden van de tweede categorie zijn, maar net als iedereen gelijke rechten hebben.''

Nederland heeft onder druk van de Kamer besloten dat werknemers uit de nieuwe lidstaten de komende twee jaar alleen tot de arbeidsmarkt worden toegelaten als vaststaat dat zij geen Nederlandse werknemers verdringen.

Groot-Brittannië, Ierland en Zweden hebben besloten om werkzoekenden uit de nieuwe lidstaten niet te weren. Werkers uit die landen hebben in Polen geen werkvergunning meer nodig. In Groot-Brittannië kunnen werknemers uit de nieuwe lidstaten overigens geen aanspraak maken op sociale voorzieningen.