Ontwikkelingshulp 2

De conclusie van Boekestijn luidt dat in plaats van ontwikkelingshulp onder meer moet worden geïnvesteerd in onderwijs, aids-bestrijding en noodhulp. Iedereen met een beetje verstand van ontwikkelingssamenwerking weet dat deze zaken kerntaken van elk ontwikkelingsbeleid betreffen. De Nederlandse regering, alsmede vele NGO's, investeren juist miljoenen in onderwijs, gezondheidszorg, noodhulp en binnenkort zelfs in het door Boekestijn genoemde proces van peace-keeping.

Wanneer raken de tegenstanders van ontwikkelingshulp up-to-date met wat het eigenlijk is. Niet het slaan van putjes of hulpbehoevende handjes vullen, maar het ondersteunen en samenwerken met vooral Afrikaanse initiatieven gericht op een gezonde samenleving, waaronder de opbouw van een rechtsstaat en het verschaffen van de randvoorwaarden waarin economische groei kan plaatsvinden. Zelfs het verschaffen van toegang van Afrikaanse NGO's tot de instellingen van de EU, zodat zij tegen de landbouwsubsidies kunnen pleiten, wordt soms met ontwikkelingsgeld betaald.