OM MAAR UIT TE KIJKEN

OPERA

Die Walküre

De Nederlandse Opera begint met uitvoeringen van Die Walküre aan de voorbereiding van de herneming van complete cyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. In het volgende seizoen volgen nog losse series voorstellingen van Das Rheingold, Siegfried en Götterdämmerung. In het najaar van 2005 wordt de hele cyclus enkele malen opnieuw uitgevoerd.

Hartmut Haenchen dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest in deze ontzagwekkende enscènering van decorontwerper Georg Tsypin en regisseur Pierre Audi. John Keyes (Siegmund) en Kurt Rydl (Hunding) zongen ook al in de vorige voorstellingen. Nieuw in de cast zijn Charlotte Margiono (Sieglinde) en Albert Dohmen (Wotan), net als Linda Watson en Nadine Secunde, die afwisselend de rol van Brünnhilde zingen.

Die Walküre, is het tweede deel van Der Ring des Nibelungen, waarin voor de oppergod Wotan al alles misgaat. De tweelingbroer en zus Siegmund en Sieglinde vinden elkaar terug en verwekken Siegfried. Wotans vrouw Fricka eist van Wotan dat hij de incestueuze Siegmund doet sterven. Brünnhilde, een van de Walkürendochters van Wotan, moet daarvoor zorgen, maar ze laat Siegmund in leven, zodat Wotan hem zelf moet doden. Daarna wordt Brünnhilde door Wotan verstoten.

Die Walküre: 1, 5, 9, 13, 16, 21 mei Muziektheater Amsterdam.

De voorstellingen zijn uitverkocht maar vanaf ruim 1 uur voor aanvang is er een volgnummersysteem voor niet- afgehaalde kaarten. Inl 020-6255455.

BEELDENDE KUNST

KunstRAI

De KunstRAI heeft volgende week voor de 20ste keer plaats en viert dit jubileum met tal van activiteiten. Naast stands van ruim honderd galeries zijn er speciale presentaties van het jubilerende Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en het Fotomuseum Den Haag. Ook worden er dagelijks talkshows op de beursvloer gehouden met bekenden uit de kunstwereld, en zal er een speciale dag voor beginnende verzamelaars georganiseerd worden.

20e KunstRAI, Amsterdam RAI. 5 t/m 9 mei, wo 18-22u, do t/m zo 11-19u, vr 11-22u. Inl: 020-5491212 of www.kunstrai.nl

TONEEL

Naspel

Twee personages van Tsjechov ontmoeten elkaar in 1922 in een Moskous koffiehuis. De communistische revolutie, tegenslagen in werk en liefde; het leven is hard geweest voor Sonja uit Oom Wanja en Andrej uit Drie zusters. Maar hun zachte ziel is onaangetast. Het Nationale Toneel brengt Naspel van Brian Friel, een Ierse hommage aan Tsjechov, ter ere van het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Schouwburg.

Première 30 april Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 22 juni. Inl. 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.

DANS

Nationale Ballet Het Nationale Ballet toert door het land met Midzomernachtsdroom van de Brit sir Frederik Ashton, op muziek van Mendelssohn, aangevuld met twee balletten van Balanchine: Theme and Variations (1947), een eerbetoon aan het Russisch klassieke ballet op muziek van Tsjaikovski, en Duo Concertante (1972) op muziek van Stravinsky. Met Holland Symfonia onder leiding van Patrick Flynn.

Tournee t/m 22 mei. Inl 020-5518242 of www.nationaleballet.nl.

POP

Jonathan Richman

Geen nieuws is goed nieuws uit het kamp van doe-het-zelf troubadour Jonathan Richman, die beter laat dan nooit wereldberoemd werd met zijn openhartige liedjes uit de film There's Something About Mary. Zijn laatste cd Her Mystery stamt van drie jaar geleden en zijn repertoire drijft steevast op klassiekers als Egyptian reggae en Lesbian bar. Live houdt Jonathan het simpel, met alleen een akoestische gitaar en het uitgeklede drumstel van Tommy Larkins.

2 mei Melkweg Max, Amsterdam.

FILM

In Oranje

Yannick van de Velde schittert als Remco in In Oranje, een film over voetbal die ook voor balletmeisjes en tennisknakkers geschikt is. Alle bekende foefjes werken in het geoliede speelfilmdebuut van Yoram Lürsen. Remco is de nieuwe Kees de Jongen.

Regie: Joram Lürsen. Met: Yannick van de Velde, Thomas Acda, Wendy van Dijk In: 110 bioscopen.