Nortel ontslaat top om boekhoudfout

Het Canadese telecombedrijf Nortel Networks heeft gisteren onverwachts zijn president-directeur Frank Dunn en andere topbestuurders ontslagen in verband met een intern onderzoek naar fouten in de boekhouding, een kwestie die dreigt uit te groeien tot een financieel schandaal.

Nortel Networks, de grootste producent van telecomapparatuur in Noord-Amerika en een van de grootste ondernemingen in Canada, verklaarde dat de omzet over vorig jaar 50 procent lager zal uitvallen dan was gerapporteerd in januari. Verliezen in eerdere jaren zouden eveneens naar beneden worden bijgesteld. De bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers van dit jaar, die vandaag zou plaatsvinden, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Twee topbestuurders van Nortel, financieel directeur Douglas Beatty en hoofdaccountant Michael Golloghy, werden in maart al op non-actief gesteld wegens de herziening van de financiële resultaten. Ook zij zijn met ingang van gisteren permanent uit hun functies ontheven. Dunn wordt opgevolgd door William Owens, een voormalige topofficier in het Amerikaanse leger die een aantal Amerikaanse technologiebedrijven heeft bestuurd.

,,Deze maatregelen zijn een belangrijke stap om het vertrouwen in het bestuur van het bedrijf en in de financiële rapportage te herstellen', verklaarde bestuursvoorzitter Lynton `Red' Wilson. Het ontslag van Dunn, die 28 jaar bij Nortel werkte, noemde hij ,,de juiste beslissing voor het bedrijf'. Het aandeel Nortel verloor gisteren eenderde van zijn waarde aan de effectenbeurs van Toronto en sloot op 5,26 Canadese dollar (3,23 euro).

Nortel kondigde in oktober aan dat het zijn financiële resultaten vanaf 2000 zou bijstellen. Beroering ontstond pas vorige maand, toen bleek dat een tweede herziening noodzakelijk was. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de Canadese beursautoriteiten hebben een onderzoek lopen naar de kwestie. Wilson wilde niet zeggen of er sprake zou kunnen zijn van fraude.

Het Canadese bedrijf heeft een drastische inkrimping ondergaan sinds de technologiehausse ten einde kwam: 60.000 banen verdwenen. Vorig jaar boekte Nortel voor het eerst sinds 1997 weer winst.

Gerectificeerd

Nortel

Het bericht Nortel ontslaat top om boekhoudfout (29 april, pagina 1 en 19) meldt dat de omzet van Nortel over het afgelopen jaar 50 procent lager zal uitvallen. Het gaat niet om de omzet; de winst van het Canadese concern over 2003 valt 50 procent lager uit.