Minister Sarkozy bruuskeert de Franse socialisten

De Franse minister van Financiën Nicolas Sarkozy heeft de socialistische oppositie er gisteren van beschuldigd van Frankrijk ,,een antisemitisch land'' te hebben gemaakt. De opmerking leidde tot groot tumult in de Assemblée, waar Sarkozy zijn opmerking maakte tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Wegens het tumult dat ontstond werd de vergadering geschorst.

Op een vraag van een socialist naar zijn reis, vorige week, naar Washington, antwoordde Sarkozy dat joodse organisaties hem hadden bedankt voor zijn inzet in de strijd tegen het antisemitisme. Hij voegde daaraan toe dat dit zijn socialistische voorganger niet zou zijn overkomen ,,want na vijf jaar regering-Jospin was men in de Verenigde Staten van Amerika gaan geloven dat Frankrijk een antisemitisch land was.'' De socialistische fractie verliet daarop de banken en groepeerde zich, onder het scanderen van de uitroep ,,verontschuldigingen!'', rondom de voorzitter van de Assemblée.

Achtergrond van het incident, waarvan iedereen voorspelt dat het niet zonder gevolgen zal blijven, is de bevreemding die Sarkozy's `bijna presidentiële' reisprogramma heeft gewekt. Behalve door joodse organisaties werd de minister van Financiën ontvangen door Condoleezza Rice, veiligheidsadviseur van het Witte Huis, en door minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Sarkozy's bezoek wordt algemeen beschouwd als een provocatie aan het adres van zijn rivaal president Jacques Chirac. Sarkozy ambieert president te worden in 2007. De socialistische partij (PS) wilde door expliciet naar de aard van de reis te informeren olie op het vuur gooien.

Uit het verslag van een vergadering van de PS in het dagblad Libération blijkt dat de socialisten, door over de reis te beginnen, ook de bedoeling hadden Sarkozy kwaad te maken, ,,zodat hij steken zou laten vallen''. Dat streven past in de felle oppositie die links biedt tegen de rechtse regering van premier Jean-Pierre Raffarin sinds de eclatante overwinning die zij behaalde bij de regionale verkiezingen in maart.

Direct na het incident gisteren werd de vergadering geschorst. In de wandelgangen bezwoeren de socialisten dat een `type' als dit nooit president zal worden. Ook betoogden ze dat de minister niet alleen hen, maar het hele land te schande had gemaakt.

Partijleider François Hollande riep president Jacques Chirac op Sarkozy tot de orde te roepen. Anderen zeiden dat een andere president een minister met ,,het wangedrag'' van Sarkozy ,,allang de laan had uitgestuurd''.