Koninklijke zalm

Morgen is het Koninginnedag. Wat koningin Beatrix zal eten blijft geheim. Wat ten paleize op tafel komt is een privé-zaak. Slechts heel af en toe wordt een tipje van de koninklijke `culisluier' opgelicht. Na het overlijden van koningin Juliana werd in enkele necrologieën iets over de smaak van de vorstin onthuld. Juliana zou een sterke voorkeur hebben gehad voor Brand-bier en in Italië het liefst spaghetti alla vongole, spaghetti met kokkels, eten. Enkele eeuwen geleden werd over de smaak van een vorst of vorstin helemaal niet geheimzinnig gedaan. Integendeel. De namen van de koks die aan het hof werkten waren bij het volk bekend. Zij publiceerden kookboeken waarin recepten met een koninklijke naam werden opgenomen. Vandaag een gemoderniseerde versie van een antiek vorstelijk gerecht dat genoemd is naar Joséphine de Beauharnais: zalm met groenten en champignons.

Bereiding van dit gerecht voor 4 personen: snijd de prei in dunne ringen. Snijd de schoongeborstelde champignons in plakjes. Was en droog de spinazie. Bak de champignons in een wijde koekenpan in de helft van de boter in enkele minuten knapperig en lichtbruin. Roer de preiringen er door en bak deze een minuut mee. Schep dit mengsel uit de pan in een kom en strooi er zout en versgemalen peper op. Verhit de rest van de boter in de koekenpan en leg de zalmfilets in het midden. Leg de spinazie om de vis heen. Bak de visfilets ongeveer 5 minuten per kant. De juiste baktijd hangt af van de dikte van de filets. De vis moet nèt gaar zijn. Schep de spinazie tijdens het bakken om. Schep de visfilets uit de pan en houdt ze warm door ze met aluminiumfolie af te dekken. Schep de geslonken spinazie door het prei-champignon mengsel. Giet slagroom en wijn in de koekenpan en breng aan de kook. Laat deze saus op een hoog vuur iets inkoken. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de zalmfilets op warme borden. Verdeel de groente over de filets. Schep de warme roomsaus over het gerecht of er omheen. Eet er bijvoorbeeld nieuwe aardappeltjes of rijst bij. Suggestie voorgerecht: consommé à la reine: kippenbouillon met reepjes omelet en kip.

Morgen: zoete-aardappelpuree