Kempen terug naar kern

Na amper drie jaar neemt Dexia al weer afscheid van zakenbank Kempen & Co. ,,Kempen moet weer richting een partnership gaan, waarbij ook de medewerkers eigenaar zijn.''

Wiet Pot wil nog wel even aan de telefoon komen voordat hij weer met de raad van commissarissen in vergadering gaat. Vanmorgen heeft Kempen & Co net officieel bekendgemaakt dat Dexia de bank waarschijnlijk gaat verkopen aan het management van Kempen & Co, en een aantal partijen waaronder HAL Investments en NPM Capital. Pot is oud bankier van Goldman Sachs en momenteel tijdelijk lid van de raad van bestuur van Hagemeyer ,,om de herfinanciering te begeleiden'' èn commissaris bij Kempen & Co. Hij wordt straks de nieuwe baas van het zelfstandige Kempen.

Hoe wordt een commissaris de nieuwe topman van het bedrijf waar hijzelf toezicht op houdt?

,,Nadat Kempen eind 2002 op afstand is gezet van Dexia, is er nadrukkelijker nagedacht over de toekomst van het bedrijf. Er zijn partijen langs geweest die interesse hadden, en toen de druk groter voor verzelfstandiging groter werd, ben ik mede op verzoek van Dexia daar meer bij betrokken, ook omdat de huidige bestuursvoorzitter Evert Greup te kennen had gegeven het rustiger aan te willen gaan.

Is er opluchting bij Kempen, nu het bedrijf echt los is van Dexia?

,,Dexia heeft het fantastisch gedaan en heeft een goede rol gespeeld in het verzelfstandigingsproces. Wij zijn de afgelopen jaren veel energie kwijtgeraakt aan het praten over de toekomst, en dat is soms wel eens ten koste gegaan van de business. Kempen moet gewoon weer een toonaangevende zelfstandige merchantbank worden.''

De bank krijgt ook participatiemaatschappijen als aandeelhouder - zij willen op den duur hun belangen weer verzilveren. Zijn er nog afspraken gemaakt over bijvoorbeeld een toekomstige beursgang van Kempen & Co?

,,Nee, daar zijn geen afspraken over gemaakt. De toekomst laat zich moeilijk voorspellen. We moeten weer richting een partnership, een maatschap, waarbij naast de grootaandeelhouders ook de medewerkers eigenaar zijn van het bedrijf. Dat maakt het ook aantrekkelijker om goed personeel aan te trekken.''

Het management krijgt een belang van 35 procent in de bank. Hoe groot wordt uw eigen aandeel?

,,Daar kan ik nog geen mededelingen overdoen. De discussie over de overnameprijs is wel afgerond, maar er spelen nog een aantal andere zaken, zoals het boekenonderzoek en goedkeuring van de Nederlandsche Bank.''

    • Philip de Wit