Kamer stemt in met sluiten Valkenburg

Het marinevliegkamp Valkenburg bij Leiden gaat dicht en de daar gestationeerde Orion-vliegtuigen worden verkocht. De belangrijkste tegenstanders van sluiting in de Tweede Kamer legden zich gisteren neer bij het besluit van minister Kamp (Defensie).

Sinds Kamp vorige herfst aankondigde Valkenburg te willen sluiten, heeft een meerderheid in de Kamer er steeds op aangedrongen om naar wegen te zoeken om het vliegkamp en de Orions te behouden. Met name het VVD-Kamerlid Van Baalen maakte zich hiervoor sterk.

Kamp koos gisteren voor de frontale aanval. Als gevolg van ingrijpende bezuinigingen had hij geen andere keus, betoogde hij. Met Duitsland heeft hij inmiddels al een principe-overeenkomst voor de verkoop van tien Orions. ,,Ik wil de mensen geen dode mus voorhouden'', aldus Kamp. De vele marine-mensen op de publieke tribune hoorden de boodschap van hun politieke baas gelaten aan.

Ook suggesties voor een internationaal samenwerkingsverband om althans een deel van de Orions en wellicht zelfs Valkenburg te kunnen redden legde de minister naast zich neer. Juist hierop hadden Van Baalen en zijn medestanders Kortenhorst (CDA) en Herben (LPF) hun hoop gevestigd. Geen sprake van, zei echter Kamp. Het behoud van drie Orions, die dan niet eens in Nederland maar in Duitsland zouden zijn gestationeerd, zou al 300 miljoen euro kosten en die kon hij niet missen.

Korte metten maakte Kamp, bijgestaan door staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat) ook met plannen om Valkenburg verder open te stellen voor commercieel luchtverkeer. Zonder de activiteiten van Defensie was Valkenburg volgens beide bewindslieden ten dode opgeschreven.

En de moeilijkheden die Kamp heeft om de drie Nederlandse Orions te vervangen, die in het Caraïbisch gebied zoeken naar drugstransporten? Daar zou zonder twijfel voor het einde van dit jaar een oplossing voor worden gevonden, zo stelde de minister de Kamerleden gerust. De patrouilles zouden met goedkopere commerciële toestellen kunnen worden gedaan. Ook zouden oude F60-toestellen van nieuwe radarsystemen kunnen worden voorzien. In noodgevallen zouden een paar Orions zelfs met enige vertraging kunnen worden verkocht.

Van Baalen en Kortenhorst gingen uiteindelijk morrend akkoord. Alleen Herben bleef zich nog verzetten.