Het Beeld

De relatie tussen televisie en internet is nog verre van ideaal. Op de site http://portal.omroep.nl/uitzendinggemist vallen al heel wat programma`s te bekijken, maar vaak pas op z'n vroegst de volgende ochtend. De op televisie beloofde verdieping en achtergrondinformatie op het net stelt meestal weinig voor. Maar de grootste problemen ontstaan tot nu toe, als de vrije stroom van informatie op het net de regie over het nieuws van de traditionele media verstoort. De uitreiking van de Libris Literatuurprijs was een fraai voorbeeld van paniekerige interactie tussen oudere en nieuwe media.

Van oudsher waren er afspraken tussen de media en nieuwsverstrekkers, bijvoorbeeld over embargo's. Ook werd niet zomaar alles opgeschreven of uitgezonden, wat iemand ergens gehoord of gelezen had. Het al een tijdje op internet circulerende gerucht over een dreigende terroristische aanslag in Amsterdam op Koninginnedag, verspreid je niet zomaar via ether of kabel. Maar in de huidige angstkramp van televisiemakers om een boot te missen, werd het gisteren toch aangekaart in Nova/Den Haag Vandaag; defensiespecialist Rob de Wijk wilde het niet bij voorbaat onzin noemen.

Professionele journalisten, de gatekeepers van het nieuws, moeten voorzichtiger zijn dan degenen die op internet informatie rondstrooien. De roddelrubrieken op SBS6 en RTL4 hebben een slechte naam op dit punt, maar toch was juist RTL Boulevard gisteren erg netjes. Albert Verlinde had een papier in handen met de namen van degenen die ter gelegenheid van Koninginnnedag een lintje zouden krijgen. Hij was boos of speelde dat, en liet zich niet verleiden om de embargoschenders van een niet nader genoemde website te volgen. Alleen medepresentator Beau van Erven Dorens pakte het papier af en riep: ,,Oh, die? Zijn die dan nog samen?'', waarna Albert het papier terugpakte, verscheurde en bijna opat. Een symbolische daad van fatsoen, op de dag na de Libris-tragedie.

Nog verbazender was het gastoptreden in Boulevard van de socialistische dichter Herman Gorter (1864-1927). De reden was niet dat de meimaand naakte, maar dat hij op de website www.degrootstenederlander.nl figureerde onder de naam Henk Gorter. Terecht vonden Beau en Albert dat een groter blunder dan het ontbreken van prins Bernhard, Hans Wiegel en Rijk de Gooijer op de longlist van tweehonderd.

Het initiatief van de KRO volgt op eerdere verkiezingen in Engeland en Duitsland, waar respectievelijk Churchill won van Shakespeare, en Adenauer van Marx. Het rare van deze Idols-variant is dat er geen jury adviezen uitbrengt en bijvoorbeeld het belang van Oldenbarnevelt, Mondriaan, Vermeer of de allochtoon Spinoza uitlegt. Zonder Herman Pleij in de rol van Henkjan Smits maken VOC-oprichter Willem van Loon, chemicus Paul Crutzen of Deshima's gouverneur Hendrik Doeff geen schijn van kans tegen Pim Fortuyn, Willem Drees en Marco Borsato. Ik heb al gestemd, op Van Gogh, Huygens, Cruijff, Erasmus en Heineken, als grootste Nederlandse bijdragen aan de mondiale cultuurgeschiedenis.

    • Hans Beerekamp