GALERIESELECTIE

Daniel Roth

De Duitse kunstenaar Daniel Roth combineert tekeningen, foto's en objecten tot installaties met een sterk verhalend karakter. Vaak gaat zijn werk over plekken waar de technologie of architectuur een verloren strijd voert: er zijn mutaties zichtbaar in de bestaande structuren, en er lijkt een dreiging van buitenaards leven. In zijn tentoonstelling To HMP Weare, Portland bij Galerie Fons Welters onderzoekt Roth het ontstaan van Cabrini Green Forest, een onderaards woud in Chicago. Door objecten, foto's, tijdschriftenknipsels en tekeningen wordt een beeld geschetst van deze imaginaire plek.

Installatie van Daniel Roth. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. T/m 22 mei, di t/m za 13-18u.

Judith Krebbekx

Onder de titel Een transparant geheim toont Galerie Van Wijngaarden Hakkens recente schilderijen van Judith Krebbekx. Een groot deel van de werken is ontstaan na een verblijf van drie maanden in Spanje en valt op door het gebruik van donkere en verzadigde kleuren. Krebbekx schilderde vooral gezichten van jonge vrouwen, die uitdrukkingen van extase, verrukking en smart laten zien. Het zijn beelden die we herkennen uit hedendaagse reclames, maar die ook verwijzen naar de wijze waarop kunstenaars als Bernini en Caravaggio rond 1600 sacrale onderwerpen op een bijna vulgaire wijze uitbeeldden.

Schilderijen van Judith Krebbekx. Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. T/m 21 mei, wo t/m za 13-18u.

Frank Horvat

Fotograaf Frank Horvat, geboren in 1928 in wat vroeger Italië was en nu Kroatië, kreeg zijn eerste camera toen hij 15 was. Een ontmoeting met Magnum-fotograaf Henri Cartier-Bresson in 1950 bepaalde zijn lot als fotojournalist. In de jaren '50 reisde hij de wereld rond en publiceerde zijn werk in tijdschriften als Paris Match, Vogue en Harper's Bazaar. Hij fotografeerde de wereld van de mode in een journalistieke, reportage-achtige stijl. Daarmee zette Horvat de trend voor de modefotografie-op-locatie van vandaag. Galerie Wouter van Leeuwen toont een selectie van deze zwartwitfoto's uit de jaren '50 en '60.

Foto's van Frank Horvat. Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. T/m 27 mei, do t/m za 12-18u.

Oliver Boberg

De fotowerken van de Duitse kunstenaar Oliver Boberg geven plekken weer die op het eerste gezicht herkenbaar zijn. De toeschouwer krijgt het gevoel dat hij de fragmenten van woonhuizen, bruggen en snelwegen talloze keren eerder heeft gezien, maar blijft zitten met de vraag: waar? Bobergs hyperrealistische wereld blijkt geënsceneerd te zijn en bestaat in werkelijkheid uit triplex, karton, spijkers , lijm.

Fotowerken van Oliver Boberg. Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, R'dam. T/m 22 mei, do t/m za 13-17u30.

Predrag Pajdic

Tegen de achtergrond van zijn eigen ervaringen - de kunstenaar ontvluchtte vlak na de val van Tito zijn geboorteland Joegoslavië – onderzoekt Predrag Pajduc universele thema's als geschiedenis, migratie, identiteit, homoseksualiteit en de selectieve werking van het geheugen. Na ruim tien jaar keerde Pajdic vorig jaar terug naar zijn geboorteland. Op zoek naar herinneringen en herkenningspunten stelde hij zijn familie en vroegere vrienden de vraag: Waarom denk je dat ik Joegoslavië verlaten heb? Datzelfde vroeg hij aan mensen uit Londen, zijn huidige woonplaats. Het resultaat, het video-tweeluik Why I Left, schetst een beeld van de twee werelden van de kunstenaar.

Video's van Predrag Pajdic. Galerie Noname, Hoogstraat 32, Rotterdam. T/m 6 juni, do t/m zo 13-18u.

En verder

Tekeningen Paul Klemann t/m 19 mei Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam schilderijen & tekeningen Paul Drissen t/m 15 mei Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, A'dam; foto's Marike Schuurman t/m 3 juni in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; schilderijen Marian Breedveld t/m 16 mei Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem; vormgeving Jurgen Bey t/m 13 juni Galerie Vivid, William Boothlaan 17a, R'dam; foto's Roxanne Lowit t/m 23 mei Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam; schilderijen Stijn Peeters t/m 30 mei Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven.