Eigen `blanke' munt

Op de dag van de installatie van de nieuwe Zuid-Afrikaanse regering hebben de uitsluitend blanke bewoners van een dorpje in de Noord-Kaap provincie hun afkeer van het nieuwe Zuid-Afrika onderstreept met de introductie van een eigen munt. In Orania, een dorp met een paar honderd inwoners, betalen ze vanaf vandaag niet meer in Rand, maar met Ora's die worden uitgegeven in briefjes van 10, 50 en 100.

Het dorp werd begin jaren negentig gesticht door Afrikaners, de afstammelingen van Hollandse, Franse en Duitse kolonisten. Binnen de hekken rond het dorp zijn zwarten niet welkom. De bewoners zeggen dat ze bang zijn voor de ondergang van hun cultuur sinds het land wordt geregeerd door een zwarte president. Ze dromen hardop over de creatie van een blanke volksstaat.

,,De Zuid-Afrikaanse maatschappij is als een fruitsalade'', zei de woordvoerder van het dorp vanochtend. ,,Als ik mag blijven wie ik ben, een banaan, een appel of wat dan ook kan ik wat toevoegen aan de smaak. Aan een geprakte moes heb ik niets bij te dragen.''