`Eerwraak' eist elk jaar in Turkije tientallen levens

De veertienjarige Turkse Nuran Halitogullari werd vorige maand op weg naar een markt in Istanbul ontvoerd en verkracht. De dader hield het meisje vier dagen in zijn huis vast en vergreep zich meerdere malen aan haar.

De politie slaagde erin Nuran te bevrijden en bracht het meisje terug naar haar ouders. Toch kon Nuran thuis op weinig begrip rekenen. Haar hele familie was woedend om de geschonden eer van de familie. Met een stuk elektriciteitsdraad werd het meisje door haar vader en haar zeventienjarige broer vermoord en daarna begraven in een bos.

De vader probeerde de politie te misleiden door aangifte te doen van de verdwijning van zijn dochter. Maar een anonieme tip leidde uiteindelijk tot de ontdekking van het lijk en tot zijn arrestatie. Uit een onderzoek bleek dat de hele familie beslist had tot de moord. Tijdens een uitgebreid conclaaf waarop veertien familieleden aanwezig waren, werd Nurans vader en broer de opdracht gegeven `de eer van de familie te herstellen' en het meisje te vermoorden. Alle aanwezigen op het beraad zitten nu in de gevangenis.

De gruwelijke misdaad heeft het debat over `eerwraakmoorden' in Turkije opnieuw doen oplaaien. Elk jaar sterven hierdoor tientallen Turkse vrouwen. Tientallen andere vrouwen plegen zelfmoord uit vrees voor de `wraak' van hun familie.

De meeste gevallen doen zich voor in het conservatieve zuidoosten van het land, waar ook de wortels liggen van Nurans familie.

In juli vorig jaar nam het parlement in Ankara een wet aan die bepaalde dat mensen die veroordeeld worden voor eerwraak dezelfde straf moeten krijgen als andere moordenaars. Toch kunnen moordenaars nog steeds strafvermindering krijgen als hun daad gepleegd werd na een `ernstige provocatie'. De definitie van deze provocatie wordt overgelaten aan de rechters die volgens mensenrechtenorganisaties en feministische groeperingen al te vaak beslissen in het voordeel van de daders. ,,We mogen tradities die uit de tijd zijn niet langer belonen'', zo zei gisteren de voorzitter van de Turkse Mensenrechtenorganisatie.