DUITSLAND

Duitsland gefotografeerd

Zijn korte broek en gebreide kousen geven hem een onschuldig aanzien. Maar op zijn mouw prijkt het hakenkruis. De geportretteerde is Adolf Hitler, in het jaar 1926. Heinrich Hoffmann maakte de foto en later zou hij nog veel meer plaatjes van en voor de Führer maken. Zoals de massa op een marktplein die op haar leider wacht: gestrekte armen, vooruitgestoken vlaggen. Hoffmann is een van de fotografen in de expositie Das XX Jahrhundert, of Foto's zur deutschen Geschichte 1880-1990.

Tegenover de nazi-foto's staan de sociaal bewogen opnamen van Walter Ballhause. Al na de WOI legde hij de gevolgen van het geweld vast, zoals in zijn portret van een bedelende heer zonder benen. Verder nog de privéalbums: grappig en curieus, sentimenteel en schokkend.

T/m 6 mei in het Deutsches Historisches Museum, Unter den Linden 2, Berlijn. Dag beh wo 10-18u; Inl 0049-30203040 of www.dhm.de

Moord-diner in een oud pakhuis

Middenin het centrum van Hamburg ligt het grootste pakhuiscomplex ter wereld: de goed bewaarde Speicherstadt. De voormalige veilingzaal van de koffiebeurs was ooit het draaipunt van de internationale koffiehandel. Nu is de zaal met veel glas-in-lood en uitzicht op het water. Bezoekers kunnen een interactieve theatervoorstelling bijwonen. ,,Koffie-importeur Bernd von Thurau nodigt u uit voor het diner, maar u wordt getuige van een familiedrama.'' Want die familie beleeft een moorddadig jubileum. Heerlijk eten wordt er opgediend todat u in actie moet komen. Als verdachte, getuige of adviseur. Zo komt de waarheid misschien toch boven water. Inl 0049-4041428794 of www.nord-event.de.

E.v.

Mozarts opera Così fan tutte t/m half mei Staatsoper Unter den Linden, Berlijn: www.oper.de; Von Delacroix bis Gauguin t/m 31 mei Hamburger Kunsthalle: 0049 40428131200; Das Kreml. Gottesruhm und Zarenpracht t/m 31 mei Kunsthalle, Bonn: 0049-22891710.