Disney verlost van vijandig Comcast

De Amerikaanse kabelexploitant Comcast heeft zijn vijandige overnamebod op amusementsconcern Walt Disney ingetrokken. Comcast liet gisteren in een korte verklaring weten dat er van de zijde van Disney geen belangstelling is om beide concerns samen te voegen en dat het daarom tijd is om ,,weg te lopen''.

Comcast verraste 11 februari met een bod van 60 miljard dollar (ruim 50 miljard euro) op Walt Disney. De eigenaar van vele amusementsparken, televisiezenders en filmstudio's leek daardoor overvallen, maar wees een week later het bod af.

Comcast koos zijn vijandige benadering op een precair moment. Disney-topman Michael Eisner lag zwaar onder vuur omdat Walt Disney maar matig presteerde. In maart overleefde hij ternauwernood een grote aandeelhoudersopstand. Daarna kwam zijn concern in een rustiger vaarwater terecht. De financiële markten leken de afgelopen weken het vijandige bod van Comcast al bijna te zijn vergeten.

Comcast is het grootste kabelconcern van de Verenigde Staten met meer dan 21 miljoen abonnees. Topman Brian Roberts wilde met Disney films en tv-programma's voor zijn kabelkanalen binnenslepen. Concurrenten als DirecTV waren dezelfde weg op gegaan. Beleggers reageerden echter niet enthousiast en lieten het aandeel Comcast bij de aankondiging van de plannen gelijk 9 procent vallen.

Roberts verklaarde gisteren dat hij en zijn medebestuurders altijd systematisch te werk zijn gegaan bij overnames. ,,Dat betekent dat je weet wanneer het tijd is om op te stappen. Die tijd is nu gekomen. Het is ons duidelijk geworden dat het Disney-bestuur geen belangstelling heeft om Comcast en Disney samen te voegen.''

Bij Walt Disney heerste stilte na de terugtocht van zijn belager. Het concern uit Burbank, Californië liet alleen weten dat het de overname van de poppenserie The Muppets heeft afgerond. Disney kocht The Muppets, evenals de serie Bear in the Big Blue House, van Jim Henson Company vlak nadat Comcast zijn bod had gedaan.