Boete NMa, banken furieus

Nederlandse banken zijn woedend over een boete van de kartelautoriteit NMa voor concurrentiebeperkende afspraken rond betalingsorganisatie Interpay. Dit is het gezamenlijke bedrijf van de Nederlandse banken dat het betalingsverkeer in Nederland regelt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakt de hoogte van de boete pas aan het eind van deze middag openbaar, maar rond het middaguur was al duidelijk dat de banken in beroep gaan. Dit hebben verschillende bronnen in de Nederlandse bankwereld bevestigd.

Een jaar geleden stelde NMa al formeel vast dat Nederlandse winkeliers te veel betalen voor de afhandeling van pintransacties. Ook vond de toezichthouder dat de samenwerkende banken in Interpay de concurrentie hebben beperkt. Vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf klagen al jaren over de tarieven voor de pinbetalingen en over de kosten van de benodigde automaten.

De NMa kan Interpay en de acht Nederlandse banken die aandeelhouder zijn, een boete opleggen die maximaal 10 procent van de omzet bedraagt. Interpay realiseerde vorig jaar een omzet van naar verluidt 300 miljoen euro en was vorig jaar goed voor 1,15 miljard pinbetalingen. Interpay heeft al jarenlang een monopolie dat komend weekeinde afloopt. Het is bankiers vooral in het verkeerde keelgat geschoten dat de NMa boetes op gaat leggen juist nu het monopolie eindigt. Vanaf 1 mei worden de contracten tussen Interpay en de winkeliers overgeheveld naar de bestaande bankrelatie.

Een woordvoerder van NMa wilde vanochtend niet vooruitlopen op de uitspraak.