Bloedstollende drones in roadshow van Constellation

Het Canadese label Constellation is vooral bekend van de volumineuze verrichtingen van 'postrock'-groepen Godspeed You! Black Emperor en A Silver Mt. Zion – en om de kunstige, kartonnen hoesjes. Terwijl vooral het negenkoppige Godspeed etc. zich gauw verliest in een voorspelbaar spel met opbouw en dynamiek, gaan de de mindere goden van dit label spannender te werk.

Polmo Polpo is op de plaat het eenmansproject van Sandro Perri. Live liet hij zich vergezellen door de violiste van Hangedup en, naarmate de set vorderde, steeds meer muzikanten van de andere bands. Toch was het begin het boeiendst en radicaalst: langdurige en bloedspannende `drones' van viool en steelgitaar, gestapeld en gemanipuleerd met behulp van de elektronica. Hoe meer muzikanten erbij kwamen, hoe meer Perri's muziek ging lijken op normale, wat voorspelbare en niet al te energieke indierock, zeker toen hij er met dunne stem bij ging zingen.

Ook Elizabeth Anka Vajagic speelde haar cd Stand With The Stillness Of This Day grotendeels in haar eentje in, maar begeleid door een heuse band kwamen haar langgerekte, donkergetinte liedjes een stuk beter tot hun recht. Zoals With Hopes Lost: op de plaat een claustrofobische ervaring, hier een bezwerende lap muziek waarbij de fors opgerekte lengte wegviel tegen de spanning die de aan- en afzwellende bandpartijen genereerden. Gekluisterd aan haar stoel en elektrische gitaar zat Vajagic erbij als de depressieve stiefdochter van Patti Smith of als PJ Harvey in slow-motion, maar haar werk kwam hier mooi tot leven.

Toch kwam het afsluitende duo Hangedup bijna als een bevrijding: eindelijk een band die tempo durfde te maken. Drummer Eric Craven sloeg buitengewoon wild en toch strak om zich heen, alsof hij zijn band verwarde met een freejazz-ensemble. Geneviève Heistek joeg wilde, repetitieve partijen uit haar altviool, die zich een enkele keer opnieuw groepeerden in een drone, maar vaker aan een rauzende slaggitaar deden denken. Zo leerde elk van de drie acts hoe je met een subtiele verschuiving van parameters als bezetting, opbouw en tempo het rock-idioom naar je hand kunt zetten.

Concert: Constellation European Roadshow, met Polmo Polpo, Elizabeth Anka Vajagic en Hangedup. Gehoord: 28/4, Vera Groningen. Herhaling 29/4, Paradiso Amsterdam.

    • Jacob Haagsma