Aardse balletten en glitter

Dans vormde oorspronkelijk een vast onderdeel bij het genre opera-ballet waarvan Les Indes Galantes van Rameau een subliem voorbeeld is. Dromerige menuetten en vrolijke gavottes decoreerden de opera als sierlijke guirlandes. Maar ook expressieve, de handeling ondersteunende dansen en figuurdans waren erin opgenomen. De dans werd gaandeweg weggelaten. Bij recente uitvoeringen wordt ze opnieuw betrokken, zoals vorig seizoen in een Parijse opvoering.

Het verrast dat regisseur Jeroen Lopes Cardozo koos voor de twee moderne choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, alhoewel zij al jaren interesse tonen in de klankkleur van oude instrumenten en het creëren van dans bij een 18de-eeuwse opera in hun ontwikkeling past. Toch komen ze er niet helemaal uit. De dans is fraai door het geheel heen geweven maar blijft toch te zeer steken in een vertoon van hun stijl, herkenbaar aan het soepel wentelende en nadrukkelijk aardse karakter. Terwijl Rameau destijds de `danse haute', de luchtige dans met sprongetjes, introduceerde en daarmee menigeen shockeerde. In deze uitvoering cirkelen de dansers wat doelloos om solisten en koorleden heen. Het best geslaagd zijn de personages die de sterdansers Tim Percent en Ty Boomershine uitbeelden, respectievelijk als alter ego's van Bellone en Amor: duister en grillig versus sereen en uitgebalanceerd. Ze dansen een expressief spiegelbeeldig duet of flankeren fraai hun god. Als allegorieën voor oorlog en vrede geven ze dit thema reliëf.

Ronduit oogverblindend is de kostumering die qua kleur prachtig is afgestemd op Hammers decor dat eveneens betoverend mooi, speels en effectief is. Modeontwerper Aziz putte voor ideeën uit een luxe garderobekast met stijlen uit de 15de tot en met de 18de eeuw. De tinten zijn oosters warm en pastoraal pastel, de stoffen zijn à la barok overdadig en bewerkelijk, met veel glitter en glans. Topcreaties zijn twee kakelbonte hoofdtooien voor de indianen. Aziz' schitterende aankleding maakt deze sprankelende wederopvoering tot een waar fête galante.

Les Indes Galantes/ Choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana. Dans: Leine & Roebana.