Winkelwagen om te joggen

The flab noemen de Britten zelf het extra lichaamsdeel dat in al zijn bleke, weke en getatoeëerde glorie zichtbaar is tussen de bovenkant van hun broek en de onderkant van hun T-shirt. Sommigen zijn er trots op. Anderen lijken zich schuldig te voelen. Tenminste als je afgaat op de wachtlijsten voor de fitnessclub, de talloze tv-kookprogramma's met de Toscaanse keuken als ideaal en alle interviews waarin de actrice Kate Winslett de afgelopen week mocht doorzeuren dat het juist niet gaat om haar (enigszins mollige) uiterlijk.

Maar handelen ze er echt naar? Na een blik in het gemiddelde supermarktwagentje, waarin de diepvriespizza's, voordeelpaketten kippenbouten en magnums cola hoog liggen opgetast, moet het korte antwoord `nee' luiden. De statistieken bevestigen het: inmiddels is bijna de helft van de Britten te zwaar en eenvijfde valt in de categorie obese, zeg maar veel te dik.

Onder hen is een stijgend aantal kinderen dat de schooldag met Marsen en zakjes chips doorkomt en daarna uitgeput achter zijn Playstation neerploft.

Een onderzoek bracht zelfs aan het licht dat een stijgend aantal ouders zijn peuters voedt door een Big Mac of de restjes afhaalchinees even te pureren. Volgens voedseldeskundigen ,,tikt een tijdbom van corpulentie'', die komende generaties opzadelt met een golf hartaanvallen en andere ziektes. Je kunt ook zeggen dat die bom al is afgegaan.

Er is hoop. Tesco, de grootste Britse supermarktketen, introduceert volgende week een winkelwagentje dat de gezondheid moet bevorderen. Er zit een extra wiel op dat de rolweerstand verhoogt, zodat je harder moet duwen. Op een metertje dat aan de duwstang zit bevestigd, kun je zien hoeveel calorieën dat kost.

Veertig minuten winkelen is volgens Wayne Asher, de ontwerper van de Trim Trolley, equivalent aan een half uur joggen. Of een extra pak hamburgers?

Als die 280 calorieën toch al zijn verstookt, heb ik dat wel verdiend, zou de winkelende Brit kunnen denken. Nee, zegt Asher. Dat is niet de bedoeling. ,,Er is een onbewust effect. Als je hard aan het duwen bent, stop je dan die chocoladecake in je wagentje? Dan denk je: ik ben niet fit, ik kan beter iets gezonds nemen.''

Het moet blijken. Intussen blijft het mogelijk op traditionele wijze winkelend af te slanken. Bijvoorbeeld door een winkelwagentje heel zwaar te beladen met kratten bier.

Of door een wagentje te kiezen, waarvan de wieltjes vast zitten. Ook als je daarin alleen wc-papier vervoert, ben je na een rondje winkelen bekaf.