Vredesmacht weert Bosnische officieren uit hoge functies

Het NAVO-opperbevel van de vredesmacht SFOR in Bosnië heeft tien legerofficieren geweerd uit hoge functies in het toekomstige hoofdkwartier van het Bosnische leger omdat het vermoeden bestaat dat ze tijdens de oorlog in Bosnië oorlogsmisdaden hebben begaan of omdat ze zich aan malversaties schuldig hebben gemaakt.

Vier kandidaten moeten, als het aan de vredesmacht SFOR ligt, worden ontslagen uit het leger, zonder recht op pensioen of een uitkering. De vier zijn één Bosnische Kroaat en drie Bosnische moslims, onder wie brigade-generaal Selmo Cikotic, die kandidaat was voor de post van stafchef van het Bosnische leger. Dat meldde gisteren de Bosnische minister van Defensie.

SFOR licht het verleden van opperofficieren in Bosnië door sinds het eind van de Bosnische oorlog in 1995. Het gaat er de internationale gemeenschap om om te voorkomen dat `besmette' of cirrupte opperofficieren belangrijke functies krijgen. Dat is des te belangrijker nu Bosnië er eindelijk toe is overgegaan een gemeenschappelijk opperbevel voor de drie Bosnische legers – die van de Bosnische Serviërs, Kroaten en moslims – te scheppen.

Zonder zo'n gemeenschappelijk opperbevel kan Bosnië niet toetreden tot het programma Partnerschap voor de Vrede, de `wachtkamer' van de NAVO. De Bosnische minister van Defensie verwacht ondanks de tegenslag dat de functies in de gemeenschappelijke legerleiding zullen kunnen worden gevuld voordat Bosnië in juni wordt uitgenodigd toe te treden tot Partnerschap voor Vrede. Bosnië hoopt op de NAVO-top van juni in Istanbul te worden uitgenodigd. Het land heeft pas sinds maart een eigen overkoepelend ministerie van Defensie.

Achttien hoge officieren zijn de afgelopen maanden doorgelicht. Naast de vier topofficieren zijn er nog zes – drie Kroaten en drie moslims – afgewezen wegens ,,activiteiten die hen ongeschikt maken voor de rang van generaal''; het onderzoek naar hun verleden wordt voortgezet.

De voorzitter van het collectieve presidentschap van Bosnië, Sulejman Tihic, heeft het besluit van SFOR scherp veroordeeld. Hij noemde het ,,schandalig en vernederend'' en eiste dat bewijs zou worden overlegd over de vermeende wandaden van de afgewezen kandidaten. Volgens hem heeft het Joegoslavië-tribunaal het verleden van generaal Cikotic – commandant van het moslimleger in Centraal-Bosnië in de oorlog – grondig onderzocht en geen aanklacht tegen hem opgesteld.