Vitamines trekken winst DSM omhoog

Door een goede verkoop van vitamines en speciale materialen is de winst van chemieconcern DSM in het eerste kwartaal met 8 procent gestegen naar 79 miljoen euro. Dat heeft de onderneming vandaag bekendgemaakt.

De omzet steeg met 29 procent naar 1,9 miljard euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Financieel directeur H. van Daalen noemde de cijfers beter dan verwacht. Ze zijn echter wel iets vertekend doordat DSM begin vorig jaar nog geen vitaminetak had. Die activiteit is in september overgenomen van het Zwitserse farmacieconcern Roche. Vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar daalde de omzet van vitamines met 5 procent naar 471 miljoen euro. Maar mede door het schrappen van 249 banen in het eerste kwartaal steeg het bedrijfsresultaat met ruim 50 procent naar 47 miljoen euro. DSM heeft eerder aangekondigd dat bij de vitaminedochter in de komende twee jaar ten minste 750 banen zullen verdwijnen. Voor het hele jaar zal het resultaat hoger uitkomen dan de eerder genoemde 150 miljoen euro.

Vooral de verkoop van antibiotica verliep het afgelopen kwartaal moeizaam, door de lage dollarkoers en lagere marges. Het zorgde ervoor dat het resultaat van het hele cluster Life Science Products, dat ingrediënten voor genees- en voedingsmiddelen maakt, meer dan halveerde naar 21 miljoen euro.

Iets van dat verlies werd goedgemaakt door het cluster Performance Materials, dat onder meer speciale plastics (die worden toegepast in vliegtuigen en airbags) en de sterke vezel Dyneema (toegepast in kogelvrije vesten en touw) maakt. Het bedrijfsresultaat ging met 9 procent omhoog en kwam uit op 37 miljoen euro.

Voor het hele jaar verwacht DSM dat het resultaat (na belasting en zonder eenmalige lasten) beduidend hoger zal zijn dan de 219 miljoen euro van vorig jaar.