Uitbraak dodelijk virus

De toon werd afgelopen vrijdagochtend in een ruim tweeënhalf uur durende uitzending op Radio 1 al gezet: Nederland is niet voorbereid op de uitbraak van levensbedreigende epidemieën, dodelijke virussen, de longziekte sars en vogelpest. Met uit de eerste uitzending herhaalde fragmenten gaat het vanavond in de vierdelige serie Besmet! vooral over hoe Canadese medici en autoriteiten in Toronto vorig jaar met het aanvankelijk onbekende sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) zijn omgegaan. Tienduizenden mensen werden in quarantaine gehouden en de WHO adviseerde reizigers om landen met het sars-virus te mijden.

Een verpleegkundige gaat vanavond in op het functioneren van de afdeling zeer besmettelijke ziektes van het ziekenhuis en wat er allemaal mis kan gaan. En wat daar kan, kan in Nederland ook. Dat onderschrijven o.a. viroloog Ab Osterhaus, Roel Coutinho van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst in Amsterdam en epidemioloog Jim van Steenbergen.

De eerste uitzending was deels fictief en in scène gezet: de uitbraak van de besmettelijke hersenvliesontsteking (meningitis) werd zo realistisch mogelijk nagebootst, inclusief nieuwsuitzendingen en reportages op locatie.

De deskundigen en Kamerleden hebben geen duidelijk beeld van wat Nederland wacht als het wordt getroffen door een dodelijk virus. Onduidelijk is verder welke maatregelen er bij gemeenten en provincies zijn voorbereid, welke volmachten autoriteiten hebben en of politie of leger moet worden ingezet om mensen in quarantaine te plaatsen. Ook het vinden, isoleren en achterhalen van mensen die met het virus in aanraking zijn geweest en het ontwikkelen van een vaccin, kosten zeeën van tijd.

Viroloog Osterhaus zegt dat hij zelfs naar het Franse Lyon moet omdat hij hier in Nederland in verband met de regelgeving geen toestemming heeft om in zijn laboratorium proeven met genetisch gemanipuleerde virussen te doen. Dat draagt niet bij tot snel achterhalen van de aard en oorsprong van het virus.

De samenstellers van de serie Michal Citroen en Ton van der Graaf constateren zelfs dat het een klein wonder is dat Nederland nog niet is getroffen door een levensbedreigende epidemie. De extra bezuinigingen op de volksgezondheid en personeel beloven wat dat betreft weinig goeds.

Besmet, VPRO, 747AM, 20.02-21.00u. en volgende delen 5 en 12 mei.

    • Markus Meulmeester