Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de komst van Poolse arbeiders na toetreding van Polen tot de Europese Unie en een reportage over het laten slapen van twee gevangenen op één cel. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reportage over de laatste pogingen van de familie Ghurahoo om de moordenaar van hun zoon en broer Arthur te vinden. De toen 11-jarige Arthur werd in 1986 op brute wijze misbruikt en vermoord. Op 4 mei verjaart het misdrijf. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Aandacht voor het toenemend geweld en agressie in ziekenhuizen en twijfels bij Amerikaanse mariniers over hun acties in Irak. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Blind leven. Reportage over een Pools instituut waar blinde kinderen voorbereid worden op een onafhankelijk leven. Ned.3, 20.00-20.30u.

Hitler's Holocaust: Getto. In 1939 walst Hitlers oorlogsmachine over Polen heen. De joden worden verdreven uit hun huizen en in getto's weggestopt. Ned.1, 23.25-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

Vinger aan de pols. Gesprek met oud-soldaten over aanpassingsproblemen en de posttraumatische stressstoornis. Eén op de vijf soldaten heeft bij terugkomst uit een oorlogsgebied last van aanpassingsproblemen. Oud-Koreastrijder en karate-expert Jon Bluming vertelt dat hij na vijftig jaar last krijgt van de oorlog. Ned.2, 19.55-20.40u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag uit Eindhoven van de oefenwedstrijd tussen Nederland en Griekenland. Na deze partij analyses van Hans van Breukelen, Louis van Gaal en Dick Advocaat. SBS6, 20.00-23.00u.

KUNST & MUZIEK

TV3. Hoofdgast is de Belgische programmamaker Paul Jambers. Ned.3, 19.30-20.00u.

NPS Klassiek. Uitvoering van de Negende Symfonie van Beethoven door het Radio Filharmonisch Orkest Holland en het Groot Omroepkoor o.l.v. Edo de Waart. Ned.3, 0.35-1.30u.

FILM

Lost in Space (Stephen Hopkins, 1998, VS). Magere variatie op The Swiss Family Robinson laat gezin schipbreuk lijden in een afgelegen planetenstelsel. Met William Hurt als pater familias, Gary Oldman als kwade genius en een reeks computertrucages waar geen eind aan komt. Veronica, 20.30-22.55u.

Nine Months (Chris Columbus, 1995, VS). Prenatale komedie zet alles op het komische talent van Hugh Grant. Terwijl zijn onverwacht zwangere vrouw Julianne Moore zich ontpopt tot brave broedkip vol moedergevoelens, slaat hij aan het twijfelen en ijsberen. BBC1, 20.30-22.00u.

.Interview (Theo van Gogh, 2003, Nederland). In tien dagen door Theodor Holman geschreven en in vijf nachten op videocameraatjes gedraaide no-budget-productie vertoont een realtime-interview van een soapster (Katja Schuurman) door een verlopen kwaliteitsjournalist (Pierre Bokma). Schuurman is in dit perverse spelletje met fictie en realiteit een soort hyperincorrecte versie van zichzelf. Ned.2, 20.40-22.13u.

.Apocalypse Now Redux (Francis Ford Coppola, 1979/2001, VS). Verontrustende, hallucinatorische oorlogsopera, geïnspireerd door Joseph Conrads Heart of Darkness, won in Cannes de Gouden Palm (ex aequo met Die Blechtrommel, was ook in Nederland het filmevenement van 1979 en werd in 2001 door Coppola zelf een beetje hergemonteerd. Maar kapitein Willard (Martin Sheen) gaat nog steeds stroomopwaarts lángs de Vietnamoorlog teneinde de krankzinnig geworden kolonel Marlon Brando te liquideren. Canvas, 21.00-0.20u., met reclame.

Looking for Richard (Al Pacino, 1996, VS). Minder gelukkig regiedebuut van Pacino is quasi-documentaire die het fenomeen Shakespeare toegankelijk tracht te maken voor de gemiddelde Amerikaan. RTL5, 24.00-1.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Sjuul Paradijs over zijn werk voor de Telegraaf. Radio 1, 19.04-20.00u.

Besmet! Zie radio-vooraf. 747AM, 20.02-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Bennie Roeters in Amsterdam en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met Martijn Meijer over de biografie die hij schreef over schrijver Klinkhamer: Een leven tussen woord en moord. Klinkhamer werd in 2000 veroordeeld voor doodslag, hij vermoordde in 1991 zijn vrouw. In het tweede uur schrijver Maarten Doorman. 747AM, 21.02-23.00u.