Stadsvervoerder Oss zet bussen stil

Het stadsvervoer in Oss ligt sinds gisteravond zeven uur stil. Busbedrijf MTI, verantwoordelijk voor het vervoer in de 76.000 inwoners tellende Brabantse gemeente, rijdt niet meer omdat het naar zijn zeggen geen geld meer ontvangt van de provincie.

De Brabantse gedeputeerde E. Janse de Jonge zegt ,,stomverbaasd'' en ,,overvallen'' te zijn door de handelwijze van MTI. Hij legt uit dat het rijk en de provincie drie jaar geleden 2,3 miljoen euro hebben gestoken in een bus-experiment in Oss. ,,MTI zou met kleine bussen zonder vaste haltes – wie zijn hand opsteekt mag instappen – in de stad gaan rijden. Het doel was het aantal passagiers van 2.000 naar 15.000 per week te verhogen. Nu blijkt dat MTI slechts 4.200 passagiers haalt. Het bedrijf voldoet niet aan het contract.''

Bovendien, vervolgt Janse de Jonge, is het bedrag van 2,3 miljoen volledig uitgekeerd. ,,Ik denk zelfs de wij nog geld kunnen terugvorderen van MTI. Vandaar dat de provincie de maandelijkse subsidie in april heeft stopgezet. Het verbaast ons dat de bussen niet meer rijden, want het contract loopt pas op 5 juni af.''

Janse de Jonge zegt dat MTI, ondanks waarschuwingen van de provincie, in Oss andere vervoersactiviteiten heeft ontwikkeld en daarbij ,,veel geld'' heeft verloren.

De provincie is al in onderhandeling met andere ondernemingen om de buslijnen over te nemen. Het streekvervoer van en naar Oss gaat gewoon door en er rijden deeltaxi's, treintaxi's en buurtbussen.

Directeur J. Zwama van MTI zei vanmiddag dat zijn bedrijf zich aan de afspraken heeft gehouden. ,,De provincie heeft het aantal passagiers op 6.000 per week ingeschat en wij halen er maar 4.900.'' Nu de provincie haar bijdrage stopt, zijn wij niet in staat de kosten voor chauffeurs en het leasen van de busjes te betalen.''