Shell verplaatst IT-banen naar India

De Koninklijke/Shell Groep schrapt de komende twee jaar wereldwijd 20 tot 30 procent van de IT-banen. Het is waarschijnlijk dat ook in Nederland banen verdwijnen. Dit zei een woordvoerder van het energieconcern vanmorgen.

Na de herstructurering van de IT-afdelingen binnen het concern zullen er 1.900 tot 2.800 van de in totaal 9.300 technologiefuncties zijn verdwenen of zijn uitbesteed. Shell heeft voor de uitbesteding een contract gesloten met de het Amerikaanse IBM en Wipro uit India.

Shell is al ruim een jaar aan het onderzoeken hoe het de software binnen het concern kan vereenvoudigen. Behalve een concernwijde standaardisatie van de software moet dit vanaf 2008 ook leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 850 miljoen dollar (712 miljoen euro). Volgens een woordvoerder is het nog niet duidelijk welke banen waarheen gaan of helemaal verdwijnen. ,,Daar komt waarschijnlijk over een paar maanden meer informatie over.''

Wel is zeker dat een deel van de functies wordt verplaatst naar India. De contracten met IBM en Wipro gaan over het uitbesteden van werk naar India. De laatste jaren zijn er veel westerse technologiebanen naar India verplaatst.

Ook zal een aantal banen worden overgeplaatst naar Kuala Lumpur. In de Maleisische hoofdstad bevindt zich een van de vier IT-centra van Shell. De andere staan in het Amerikaanse Houston, nabij het Britse Manchester en in Leidschendam.

In Nederland zullen er zeker verschuivingen plaatsvinden, zo stelde de zegsman. Hoeveel van de in totaal 1.100 IT-banen in Nederland zullen verhuizen of helemaal verdwijnen, is nog onzeker.

De herstructurering van de IT-onderdelen van het Nederlands-Britse bedrijf heeft niets te maken met de recente commotie over de olie- en gasreserves. De afwaardering van deze reserves met circa 25 procent betekende het ontslag van bestuursvoorzitter Philip Watts en productiechef Walter van de Vijver.

Shell zal morgenochtend de cijfers over het eerste kwartaal van 2004 publiceren. Volgens een inventarisatie door het Amerikaanse persbureau Bloomberg zal het concern een winstdaling van 16 procent bekendmaken. De winst exclusief eenmalige baten en lasten zou – aldus een rondgang langs zes analisten – dalen van 3,9 miljard tot 3,3 miljard dollar. De daling van de winst, die volgens het rivaliserende bureau Reuters op 3,6 miljard uitkomt, wordt vooral veroorzaakt door de lagere olie- en gasproductie als gevolg van de verkoop van bezittingen.