Rijk gebruikt ander kinkhoestvaccin

Baby's in Nederland krijgen vanaf begin volgend jaar vaccinaties tegen kinkhoest, tetanus, polio, difterie en Hib-ziekten die driemaal minder `zeer belastende' bijwerkingen veroorzaken. Het Rijksvaccinatieprogramma schakelt dan over van een Nederlands DKTP-Hib-vaccin, op een buitenlands vaccin met een andere (acellulaire) kinkhoestcomponent.

Dit heeft minister Hoogervorst (volksgezondheid) vanmorgen besloten. Hij volgt daarmee een begin april uitgebracht advies van de Gezondheidsraad. Invoering van het nieuwe vaccin duurt geruime tijd omdat er een Europese aanbesteding noodzakelijk is voor de inkoop van de jaarlijks benodigde 750.000 vaccindoses.

Met de beslissing probeert Hoogervorst het vertrouwen in het Rijksvaccinatieprogramma te behouden. Ouders hebben steeds meer klachten over bijwerkingen. Het plan is om in 2007 over te stappen op een acellulair DKTP-Hib-vaccin dat het NVI op het ogenblik ontwikkelt.

De minister benadrukt dat het belangrijk is om tot de introductie van het nieuwe vaccin baby's wel te laten vaccineren. Er heerst kinkhoest in Nederland en die slaat vooral toe bij niet-gevaccineerde baby's. De minister schrijft echter niet dat ouders – weliswaar op eigen kosten – het nieuwe acellulaire vaccin al via de huisarts kunnen verkrijgen.

KINKHOEST Bijlage Wetenschap en Onderwijs, 1 mei