Leer nu boekhouden in 35 dagen!

De uitkomst is niet mis: 2,2 miljard dollar. Met dat bedrag heeft het Amerikaanse softwarebedrijf Computer Associates de omzet in de jaren 2000 en 2001 opgeblazen. En wie stond erbij? Roel Pieper. Hoogleraar internethandel, ex-Philips, ex-Compaq, internet-financier, Bekende Nederlander en niet in de laatste plaats ex-commissaris bij Computer Associates. Van 1999 tot 2002. Precies de jaren waarin het boekhoud-schandaal zich afspeelde.

Computer Assocaties, op Microsoft, Oracle en IBM na de grootste softwarebouwer ter wereld, is groot geworden door overnames. Bijnaam: de `stofzuiger van de IT-industrie'.

Tegenwoordig doet ieder bedrijf dat overname aan overname rijgt de sirene bij beleggers loeien. Juist bij dit soort ondernemingen hebben zich de afgelopen jaren massieve boekhoudproblemen voorgedaan – zie Enron, Worldcom en Ahold.

Zo ook bij Computer Associates. Daar had het topmanagement de `35-daagse maand' ingevoerd. Het kwartaal waarin omzet werd geboekt, werd met enkele dagen opgerekt. Verkoop van software die eigenlijk buiten het kwartaal viel, werd toch meegenomen. Een kwestie van antidateren van de contracten. In het jaar 2000 werd daardoor 1,8 miljard dollar aan omzet opgepompt, circa 30 procent van de jaaromzet. Overigens bleef het creatieve boekhouden beperkt tot schuiven met de omzet. Op de winst heeft het manipuleren nauwelijks effect.

Niettemin heeft de affaire bij Computer Associates (125 mensen in Nederland) de kop gekost van een groot aantal topmanagers. Inmiddels zijn er dertien ontslagen, waaronder de chief financial officer, die bij justitie een schuldbekentenis heeft afgelegd.

Roel Pieper, die in 1999 werd aangetrokken als commissaris vanwege zijn technologische kennis en netwerk, zal de afgelopen dagen met een oncomfortabel gevoel het nieuws rondom het bedrijf hebben gevolgd. Hij is geen onderwerp van justitieel onderzoek, maar aan zijn imago kleeft nu een heus boekhoudschandaal. Iets waaraan hij bij het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, dat ten onder ging aan cijfergesjoemel en waar Pieper ook commissaris was, wist te ontkomen door daar de schoonmaak te leiden.

In 2000, het jaar waarin de fraude bij Computer Associates welig tierde, wond Pieper zich op over de Nederlandse affaires World Online en Baan. ,,Ik ben boos, goed boos.'' Talloze invloedrijke Amerikaanse investeerders spraken hem op die schandalen aan, zei hij toen. Zij vroegen hem wat er allemaal gebeurde in Nederland. Zullen zij nu Pieper bellen? Als dat maar geen 35-daagse werkmaand oplevert.