`Kraken' Libris-site in twee minuten gedaan

Een kraak was het niet, zegt internetjournalist Francisco van Jole die gistermiddag het juryrapport van de Librisprijs opdook op een website. ,,Het was gewoon amateurisme van Libris.''

Van Jole is columnist van de Volkskrant en medewerker van het wekelijkse radioprogramma TROS Radio Online over internet en nieuwe media. Het programma had gisteravond uitzending en 's middags tijdens de redactievergadering suggereerde iemand eens te kijken of de uitslag al op internet zou staan. Van Jole: ,,Tijdens het vergaderen heb ik snel even gekeken. De Libris-site verwees via een emailadres naar boekpromoties.nl. Daar stond waar om half elf de uitslag te vinden zou zijn. Daar heb ik het juryrapport binnen twee minuten gevonden. Je verandert een naampje en je bent er.''

Van Jole haalde de persmap binnen op zijn eigen pc. Toen hij het bestand opende vlogen de persberichten om zijn oren: `bekendmaking.doc', `winnaar04', `japinpersinfo', `juryrapportwinnaar2004'. Van Jole: ,,Het was niet van goh, wat een kraak.'' Hacken was het niet, zegt Van Jole met nadruk. ,,We hebben overwogen of het strafbaar zou zijn, maar daar is geen sprake van.''

In de uitzending op Radio 1 maakte presentator Peter de Bie in een telefoongesprek met iemand van Libris bekend dat Arthur Japin de winnaar was. De TROS stuurde het persbureau ANP hetzelfde bericht. Het ANP verstuurde om 20.15 uur het nieuws naar alle kranten en andere media.

In een reactie wenste Japin gisteravond de `krakers' `get a life' toe. Van Jole: ,,Dat zegt meer over zijn onkunde dan over mijn bezigheden. Vind ik leuk. Ik ben er niet van onder de indruk. Ik vind het werkelijk onverstelbaar dat een bedrijf met zoveel geld hier zo knullig mee omgaat. Het is een prijs met heel veel bombarie en alles draait om het geheimhouden van de winnaar. Het is gewoon amateurisme van Libris.''

De uitzending is te beluisteren op www.radio-online.