Kok over `duivels dilemma'

Is de sterk verhoogde beloning van de ING-top `exhibitionistische zelfverrijking' of niet? CNV-voorzitter Doekle Terpstra vroeg het gistermiddag als aandeelhouder van ING aan Wim Kok, commissaris van ING en oudpremier en -vakbondsman.

Het was een begrijpelijke vraag volgens Kok, die zich als premier met de term `exhibitionistische zelfverrijking' mengde in het debat over beloningen in de top van het bedrijfsleven. ,,Ik vertel u geen geheim als ik zeg dat ik met de afweging last heb gehad. De afweging om tot een nieuw beloningspakket bij ING te komen is belangrijk beïnvloed door onafhankelijk onderzoek'', stelde Kok, die zich voor het eerst uitsprak over het omstreden nieuwe `loongebouw' van de bank en verzekeraar.

Kok benadrukte dat de commissarissen unaniem voor een nieuwe beloningssystematiek hadden gekozen. ,,Er is een substantiële beloningsachterstand ontstaan aan de top van ING. Kan en mag je daar de ogen voor sluiten? De wereld is ons werkterrein. Kan een bedrijf met zulke ambities zich straffeloos permitteren om de beloningsachterstand te laten blijven bestaan? Wij vissen allemaal in dezelfde vijver.''

Volgens Kok gaat het om `een duivels dilemma' met twee werkelijkheden. ,,Aan de ene kant zie ik een maatschappelijk beroep op de mensen om terughoudend te zijn bij de loonontwikkeling. Aan de ander kant kan de beloningsstructuur van een bedrijf niet blijvend achterliggen.''

Afgelopen jaar steeg de beloning van de raad van bestuur gemiddeld met 50 procent. In 2003 gingen de vaste salarissen van de top met 7,5 procent omhoog, terwijl de winstbonus van bijvoorbeeld scheidend bestuursvoorzitter E. Kist van nul (2002) naar 400.000 euro ging.

geld: pagina 20