Kluivert na rampseizoen klaar voor Portugal

Hij is vastbesloten een rampzalig seizoen op waardige wijze af te sluiten. Patrick Kluivert (27) is terug in Oranje, klaar om aan te tonen dat hij nog steeds tot de beste spitsen ter wereld behoort.

Patrick Kluivert arriveerde maandag op geheel eigen wijze bij de selectie van het Nederlands elftal: te laat. De oppas was ziek, en daarom moest het enfant terrible van het Nederlands voetbalelftal een vlucht later nemen. Kan gebeuren, maar het is wel typerend dat het juist hém overkomt.

Niettemin arriveerde Kluivert met een opgeruimd humeur in hotel Huis ter Duin, het traditionele onderkomen van Oranje voor een thuisinterland. Lachend gaf hij wat medespelers, van wie Reiziger, Van Bronckhorst en Overmars wel op tijd waren, een schouderklopje of een hand. Vrolijk deed hij even later zijn verhaal. Al zat hij wel al snel op het puntje van zijn stoel, bezorgd kijkend op zijn horloge. Want één boete van 200 euro op een middag vond hij wel voldoende.

Het goede humeur van Kluivert (27) was verklaarbaar. Het zondagskind, met wie het altijd weer goed lijkt te komen, beleefde tot voor kort een dramatisch seizoen. Hij speelde bij FC Barcelona niet of weinig wegens een gebrek aan vorm of een blessure. Zeker in het najaar, toen Barça in de middenmoot stond van de Primera Division, daalde zijn populariteit naar een dieptepunt.

Sommige media kozen de duur betaalde speler als mikpunt van kritiek. Wilde geruchten over zijn levenswijze deden de ronde. Henk ten Cate, assistent van trainer Frank Rijkaard, verklaarde voor de Nederlandse tv dat Kluivert privé-problemen (lees: huwelijksperikelen) had, hetgeen zijn vormverlies zou verklaren.

De socios bleken daar geen begrip voor te hebben. Uit een enquête van het sportblad El Mundo Sportivo bleek eind vorig jaar dat zestig procent van de ondervraagden wilde dat clubvoorzitter Laporta een nieuwe spits aantrok. De Fransman Trézéguet en de Italiaan Vieri werden al genoemd als mogelijke opvolgers. Bijna de helft (42,6 procent) zag Kluivert het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Ook zijn knieblessure werd in twijfel getrokken. Daarvan is hij nu na drie maanden eindelijk genezen en dat verklaarde ook voor een groot deel zijn opluchting. ,,Ik had een botkneuzing aan de onderkant van mijn linkerknie. Als ik voetbalde leek het of er een naald door het gewricht werd gestoken. Ik heb nu geen last meer, ik voel me heel lekker en sterk. Ik ben klaar voor het EK. Het is inderdaad zo dat sommige media in Catalonië het op mij hebben gemunt. Ik kan daar niet wakker van liggen.''

De afgelopen maanden heeft hij wel getwijfeld. Of het ooit nog wel goed kwam met die rare blessure. Ook dat grepen de Spaanse media aan om Kluivert onderuit te halen. Er werd min of meer gesuggereerd dat de spits de kwetsuur zou simuleren om zich te kunnen sparen voor het EK. ,,Ik heb behoorlijk getwijfeld omdat je niet weet of het nog goed komt. De moed zakte me wel eens in de schoenen. Gelukkig heb ik een heel goede verstandhouding met Ten Cate. Ik heb veel met hem gepraat. Dat heeft bij bepaalde zaken wel geholpen. Nu hoop ik weer snel aan spelen toe te komen. Ik wil weer laten zien waar ik goed in ben. Het moet inmiddels nu ook duidelijk zijn dat ik samen met Ronaldinho in één elftal kan spelen.''

De komst van Edgar Davids heeft in de optiek van Kluivert voor een belangrijke ommekeer bij FC Barcelona gezorgd. Daardoor maakt de Catalaanse trots nu zelfs nog kans op de titel. ,,Als je ziet hoe Edgar werkt. We hadden een balafpakker nodig op het middenveld. In die zin is hij bij ons op zijn plaats. Ik denk dat Davids bij Barcelona blijft.'' En hoe zit het wat dat betreft met hem zelf? Hij zou voor een gelimiteerde transfersom weg mogen, te meer daar zijn forse salaris flink op de begroting drukt. ,,Ik hoef niet weg. Mijn gezinssituatie speelt daarbij ook een rol. Mijn kinderen spreken Spaans en Engels. Ja, dan zou ik ook naar Engeland kunnen, maar het bevalt hen prima in Barcelona. Ik voel er alleen niets voor opnieuw op mijn salaris in te leveren zoals vorig jaar.''

De treffer die hij zondag als invaller maakte tegen Real Madrid werkte als een enorme bevrijding. Een voorzet van Giovanni van Bronckhorst kopte hij in het net, waarmee het team van Rijkaard op gelijke hoogte kwam. Later zou Xavi Barça ook nog de overwinning bezorgen. Het doelpunt van Kluivert had geen hoge moeilijkheidsgraad; hij hoefde de bal maar in een leeg doel te koppen. ,,Je moet er wel staan'', vindt hij. ,,Het geeft een fantastisch gevoel om tegen Real te scoren, wat voor doelpunt dan ook. Maar nogmaals, het belangrijkste voor mij is dat ik weer fit ben.''

Daar zou het Nederlands elftal van kunnen profiteren. Om te beginnen vanavond in Eindhoven tegen Griekenland. Zeer waarschijnlijk speelt Kluivert in een 4-4-2-systeem samen met Roy Makaay in de spits. De afgelopen maanden werd hij al niet meer als basisspeler beschouwd. Hoewel de 75-voudig international Oranjes topscorer is met veertig doelpunten, een gemiddelde van 0,533 per wedstrijd. Het zijn voornamelijk cijfers voor de statistieken. ,,Ik wil daar ook niet te lang op teren'', stelt Kluivert. ,,De beste spits moet spelen. Het is wel raar dat je zo snel uit beeld bent.'' Hij doelt op de voorkeur voor Van Nistelrooy, sinds de tweede, zo succesvolle interland tegen Schotland. ,,Dat heeft me wel teleurgesteld.''

Kluivert vindt nog steeds dat er voor beide spitsen plaats moet zijn in het Nederlands elftal. ,,Als de verdedigers van de tegenstander op een papiertje van de opstelling onze beide namen zien staan, dan moet dat toch schrik inboezemen? In de aanloop naar het EK kunnen Ruud en ik aan automatismen werken. Daar heeft het steeds aan ontbroken. En daar kun je ook niet aan werken als je maar een paar dagen voorbereiding hebt op een interland.''

Wat de combinatie van het tweetal echter ingewikkeld maakt is het feit dat Kluivert de diepste spitspositie prefereert. Die plek lijkt ook voor Van Nistelrooy het meest geschikt. Bondscoach Dick Advocaat vindt dat Kluivert ook op het middenveld tot zijn recht komt. ,,Maar inmiddels is toch wel bewezen waar ik behoor te staan,'' meent Kluivert. ,,Ik heb nu een paar keer achter de aanval gespeeld en dat was geen groot succes.''

    • Erik Oudshoorn