Juliette Lewis

De Amerikaanse Juliette Lewis is geen bimbo. Ze speelt er nu wel een in `Starsky & Hutch'.

Juliette Lewis draait al zo lang mee dat ze bijna te oud lijkt om nog een bimbo te spelen in Starsky & Hutch. Maar Lewis was pas zeventien toen ze in Martin Scorseses remake van Cape Fear (1991) speelde en debuteerde al op haar veertiende. Juliette Lewis (Los Angeles, 21 juni 1973) groeide op in Hollywood. Haar vader was acteur Geoffrey Lewis, een bijrolacteur die vaak in films met Clint Eastwood te zien was. Soms nam hij zijn kinderen mee voor een vakantie op de set. Juliette wist dus dat acteren geen glamour hoefde te betekenen. Toch trad ze in de voetsporen van haar vader. Ze liet zich zelfs op haar veertiende officieel `scheiden' van haar ouders om de wet op de kinderarbeid te omzeilen, een praktijk die wel meer kindersterretjes in Amerika schijnen te volgen. Ze trok in bij actrice Karen Black, een vriendin van haar vader, en reed rond zonder rijbewijs.

Lewis werd bekend met een aantal rollen die van haar jonge leeftijd gebruik maakten voor een pervers tintje. En gulzig als een jonge vogel trok ze de aandacht naar zich toe. De scène in Cape Fear waarin ze op Robert De Niro's duim zuigt is klassiek geworden. Volgens Lewis wist ze van tevoren niet wat er tijdens de opname van deze scène precies ging gebeuren; Scorsese vertelde alleen dat De Niro haar zou kussen. Het ging in één keer goed. Lewis kreeg een Oscarnominatie.

Woody Allen liet Lewis vervolgens in Husbands and Wives (1992) een studente spelen die het verleiden van oudere mannen in haar studie geïncorporeerd heeft. Oliver Stone castte Lewis daarna naast Woody Harrelson in Natural Born Killers (1994), en het genot en de intensiteit die Lewis als moordenaar Marjorie liet zien, zouden haar blijven achtervolgen.

In 1996 ging het mis met Lewis. Haar relatie met Brad Pitt liep af. Ze had een drugsprobleem, waar ze met behulp van Scientology van afkickte en speelde twee jaar niet in films. Haar comeback heeft haar nog niet teruggebracht tot het niveau van Natural Born Killers of Cape Fear. Lewis probeerde te normaliseren, maar het bracht haar geen hoofdrollen. Ze was bijvoorbeeld te zien als Jennifer Lopez' vriendin in Enough (2002) of moet genoegen nemen met een bijrol als geslagen vrouw in Cold Creek Manor.

Lewis lijkt nu van haar poging om als keurige jonge vrouw à la Gwyneth Paltrow door leven en werk te gaan gelukkig weer opgegeven te hebben. Het is duidelijk dat ze het liefje van de crimineel in Starsky & Hutch niet is maar speelt. Liever dan voor een Hollywoodproductie kiest ze nu voor de hallucinerende western Blueberry van Jan Kounen, waarin ze voor het eerst samen met haar vader te zien is. En ze maakt muziek. Lewis toert nu door Amerika met haar band Juliette Lewis and the Licks en wordt beschreven als een soort vrouwelijke Iggy Pop of als de opvolgster van Courtney Love. ,,Ik leef voor het zweet dat op het toneel voor alle mensen van mij afdruipt'', zegt de actrice, nog steeds gulzig.